Ілюстрація / REUTERS

Україна не зможе наздогнати країни Євросоюзу за рівнем зарплат до того часу, поки повністю не відмовиться від сировинної моделі економіки.

Про це заявив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. На його думку, в нинішніх умовах українці "об'єктивно не можуть бути багатими", передає «Обозреватель».

Читайте такожКурс гривні: чого очікувати у рік виборів від нацвалюти

Відео дня

Економіст навів цифри мінімальних зарплат у різних країнах: "Найменша в ЄС мінімальна зарплата в Болгарії – 280 євро. Східноєвропейські країни – Словаччина, Угорщина, Польща, Литва Латвія, Естонія – мають мінімальну зарплату 400-500 євро. У Німеччині, Франції, Італії – 1500-1700 євро... Мінімальна зарплата 132 євро для України – взагалі не актуально".

"Це є яскравим показником і поясненням того, чому ми маємо 9 млн трудових мігрантів, з них щонайменше 7 млн в Євросоюзі. Різниця в оплаті праці настільки істотна, що навіть величезне бажання збільшити мінімальну зарплату в Україні на 10-15% нічого принципово не дасть", – підкреслив він.

Пендзин зазначив, що мінімальна зарплата не виникає сама по собі – вона є відповіддю бізнесу на економічну ситуацію в країні.

"Зарплата виплачується бізнесом найманому працівнику, виходячи з фактичного рівня собівартості тієї або іншої продукції, яка виробляється. Якщо ви – сировинний придаток інших країн, ви не можете бути багатими і об'єктивно платите маленьку зарплату. Дуже проста логіка – в сировині дуже низький рівень доданої вартості, яка і визначає зарплату. Якщо ви експортуєте в інші країни напівфабрикати, сировину, зерно, а звідти завозите готову продукцію з високою доданою вартістю, ви залишаєте все багатство в країнах, де ця продукція виробляється", – пояснив він.

На думку експерта, Україна повинна провести структурні економічні реформи: "Це зміна парадигми з сировинної на виробництво кінцевого продукту. Ми повинні не споживати імпорт – холодильники, телевізори, які завозять з-за кордону – ми повинні споживати те, що виробляють в нашій країні. Поки цього не буде, у нас буде слабка економіка і, як наслідок, низькі зарплати".