В Україні зміцнилася гривня / фото УНІАН

Економіст Андрій Старовойтенко і аналітик Олександр Охріменко вважають, що в Україні гривня зміцнювалася до долара і євро завдяки зовнішньому чиннику.

Читайте такожFitch спрогнозував курс долара в Україні на кінець року

Зміцнення гривні відбувалося завдяки грошам, які в Україну перевели заробітчани, розповіли експерти Главреду.

Відео дня

Охріменко зазначив, що навіть заяви нового президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради не змогли похитнути нашу валюту, а значить — "політика поза економікою".

"...за стабільність гривні ми також повинні дякувати багатомільйонній армії українців, які виїхали на роботу в різні європейські країни", — заявив Старовойтенко.

Експерт підкреслив, що зараз Україна залишається цікавою державою, своєрідним рецепієнтом грошових переказів з Європи.

"Гастарбайтери шлють своїм родичам в Україну чимало євро і доларів, які вони заробили за кордоном. Зокрема, за даними Нацбанку України, загальна сума отриманих грошей з використанням міжнародних платіжних систем у сім разів перевищує суми, відправлені з України за кордон", — сказав він.

Економіст повідомив, що в 2018 році тільки з однією Польщі було відправлено переказів на суму понад 1 млрд доларів.

"Все це в значній мірі підтримує гривню і економіку країни, оскільки люди купують товари, отримують різні послуги всередині України", — додав співрозмовник.

Охріменко зазначив, що зараз заяви Зеленського про розпуск парламенту не змогли похитнути її, а раніше це однозначно негативно вплинуло б на валютний ринок, і гривня б відразу подешевшала.

"...Це говорить про те, що у нас, як у нормальних розвинених країнах, подібні речі вже не мають істотного впливу на економіку. Політика поза економікою", — додав аналітик.

Раніше експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян говорив, що в 2019 році гривня зміцнилася більш ніж на 5,5%, але пізніше може на стільки ж, а то й більше ослабнути.

Нагадаємо, у затвердженому Верховною Радою проекті закону про держбюджет України на 2019-й курс гривні до долара до кінця поточного року прогнозується трохи вище 29 грн за один долар.

Довідка. На 22 травня НБУ встановив такий курс гривні до долара і євро: 1 долар — 26,11 грн (21 травня — 26,20), 1 євро — 29,14 грн (29,26).