Ілюстрація REUTERS

Співпраця з МВФ, зі Світовим банком і з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) буде продовжена.

Про це в інтерв’ю «Обозревателю» заявив екс-міністр економіки Олександр Данилюк і ймовірний майбутній секретар РНБО.

Читайте також"Є декілька спірних моментів": у Зеленського пояснили позицію щодо співпраці із МВФ

Відео дня

Він зазначив що у співпраці є потреба, адже багато змін, які були розпочаті, не були реалізовані.

«Економіка вже росте стільки-то кварталів поспіль, але ми розуміємо, що ситуація ще нестабільна. Будь-які серйозні зміни на зовнішніх ринках позначаться моментально. Це перше. Друге, навіть якщо позитивний цикл триватиме, то все одно зростання з трьома відсотками – це не зростання. І тому важливі серйозні зміни, які дадуть поштовх, які зроблять нас більш конкурентоспроможними. Це відповідальність влади перед громадянами – відповідальна політика», – зазначив Данилюк.

Він вважає, що Україну мають підтримати, бо у країни є фінансова необхідність. «Наприклад, тільки гроші на інфраструктуру, ми говоримо про мільярди доларів, десятки мільярді ... Ось чому ми говоримо про модернізацію інфраструктури. І тому нам потрібна фінансова допомога. Але треба спочатку розуміти, чого ми хочемо і отримувати фінансову підтримку від того, де ми самі не можемо впоратися. Це важливо. Тому співпраця з МВФ буде продовжена. Така ж ситуація з Світовим банком, і з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (ЄБРР). Це наші партнери, вони завжди нас будуть підтримувати, якщо ми будемо налаштовані на зміни», – пояснив він.

Також Данилюк наголосив, що МВФ очікує повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення в законодавче поле. «Якщо ВР не буде вживати заходи, то від цього будуть страждати всі. Тому це непростий процес. І тут треба знаходити нам спільне рішення з парламентом і з урядом, щоб в цьому якоїсь політичної катавасії ми все ж дотримувалися своїх зобов'язань, тому що це питання довіри», – додав екс-міністр.