Ілюстрація REUTERS

Національний банк України буде дотримуватися тактики обережного зниження облікової ставки до 16% на кінець року з нинішніх 17,5%, вважає фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.

Читайте такожНБУ не бачить підстав для нових обмежень на валютному ринку

"На нашу думку, базовим сценарієм є обережне зниження облікової ставки НБУ до 16% на кінець цього року", - йдеться в коментарі експерта, переданому УНІАН.

Відео дня

За його словами, досить висока вартість кредитів продовжить негативно впливати на економічне зростання.

Також експерт зазначив, що в банківській системі відчувався досить гострий дефіцит ліквідності, результатом якого було короткочасне зростання середніх ставок за кредитами бізнесу в гривні вище 21%.

"Подальше зниження облікової ставки НБУ до 17,5% наразі не мало істотного впливу на вартість кредитування для юридичних осіб в гривні", - констатував Демків.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у червні зберіг облікову ставку на колишньому рівні - 17,5% річних - після того, як у квітні знизив її вперше за два роки. За інформацією регулятора, це необхідно для попередження інфляційних ризиків, які посилилися з моменту прийняття рішення у квітні.

Інфляція в Україні у квітні 2019 року в річному вираженні зросла до 8,8%. Найбільше зростання цін зафіксоване на овочі - 47,1%.