Ілюстрація REUTERS

Національний банк України зберіг облікову ставку на колишньому рівні - 17,5% річних після того, як у квітні знизив її вперше за два роки.

Читайте такожНБУ допускає підвищення облікової ставки через ситуацію навколо "Приватбанку"

Про це говориться в матеріалах Національного банку України.

Відео дня

"Правління Національного банку прийняло рішення зберегти облікову ставку без змін на рівні 17,5% річних. Це необхідно для попередження інфляційних ризиків, які посилилися з моменту прийняття рішення у квітні, і досягнення мети в 5% у наступному році", - йдеться в документі.

Регулятор зазначив, що два останніх місяці поспіль інфляція в Україні перевищувала прогноз, і в травні, за оцінками НБУ, продовжила прискорюватися під впливом тимчасових чинників.

Також продовжував стрімко розширюватися внутрішній попит через високі темпи зростання зарплат.

Крім того, в останні тижні посилилася волатильність на фінансових ринках внаслідок спекуляцій на тему зовнішнього державного боргу України, подальшої фінансової підтримки з боку Міжнародного валютного фонду і ходу судових процесів.

Крім цього, зазначає Нацбанк, є істотними й інші ризики, включаючи політичну невизначеність в період виборів, рецесію світової економіки та зниження цін на сировинних ринках, збереження геополітичного напруження, невизначеність щодо обсягів транзиту газу через Україну до 2020 року.

"Правління Національного банку як і раніше передбачає, що цикл пом'якшення монетарної політики може продовжитися за умови послаблення інфляційних ризиків і сталого поліпшення інфляційних очікувань", - зазначили в НБУ.

Також повідомляється, що наступне засідання правління регулятора з питань монетарної політики відбудеться 18 липня.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 26 квітня знизив облікову ставку на 0,5 п. п. – до 17,5% річних, після того як майже два роки поспіль - з травня 2017 року - зберігав або підвищував її.

Максимальна історичне значення облікової ставки на рівні 30% річних діяло в Україні з 4 березня по 28 серпня 2015 року.

Інфляція в Україні у квітні 2019 року в річному вираженні зросла до 8,8%. Найбільше зростання цін зафіксоване на овочі – 47,1%.