Ілюстрація REUTERS

Державна служба праці проведе перевірки на наявність неоформлених працівників у секторі будівництва, сільського господарства і транспорту.

Читайте такожГончарук пообіцяв за 5 років створити мільйон нових робочих місць

Про це на своїй сторінці у Facebook написав міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов, доповідаючи про результати боротьби з тіньовою зайнятістю.

Відео дня

За його словами, у січні Держслужба праці провела інформаційну кампанію для підприємств у сфері торгівлі, тимчасового розміщення та громадського харчування.

Всього інспектори служби відвідали 184 319 підприємств.

"Виявили 315 суб'єктів, які здійснювали господарську діяльність без державної реєстрації та використовували незадекларовану працю. Тобто цих підприємств не існує, але люди там працювали", - зазначив Милованов.

При цьому офіційно оформленими співробітниками в цій сфері виявилися 123 тисячі осіб.

"Зараз йде інспекційна кампанія - коли інспектори вже не роз'яснюють, а штрафують тих, хто так і не упорядкував трудові відносини з найманими працівниками. Далі будуть рейди по підприємствам будівельної галузі, сільського господарства, транспорту. Ми повинні дати українцям можливість працювати легально і отримувати за це гідну зарплату", - написав він.

Міністр також нагадав, що п'ята частина від усіх зайнятих українців працюють "без трудової", що загрожує працівникам залишитися без грошей і компенсацій, наприклад, при травмі, а роботодавцям - отримати штраф до 141 тис. грн.

Як повідомляв УНІАН, уряд розпочав кампанію з виведення ринку праці з тіні.

Кабінет міністрів виділив додаткові 500 млн грн у бюджеті Фонду соціального страхування на програми допомоги в працевлаштуванні у 2020 році.