Прем'єр-міністр Олексій Гончарук / REUTERS

Уряд розпочав кампанію з виведення ринку праці з тіні, щоб забезпечити українцям цивілізовані умови роботи, говориться в повідомленні на урядовому порталі, з посиланням на прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

Читайте такожТіньові операції в Україні становлять чверть ВВП – дослідження

"За даними Держкомстату, майже кожен 5 українець працює неофіційно. Найбільше в сільському господарстві, оптовій та роздрібній торгівлі, будівництві, транспорті та кур'єрської діяльності. Ці працівники не захищені. Уряд розпочав кампанію з виведення з тіні ринку праці. Адже це не лише сплата податків, надходження до бюджету. Це, в першу чергу, створення цивілізованих умов праці, забезпечення працівникам дотримання їх прав та соціальних гарантій", - цитує прес-служба Гончарука.

Відео дня

За його словами, найчастіше підприємці не реєструють свою економічну діяльність, беруть на роботу людей без оформлення трудових відносин, приховують частини відпрацьованого робочого часу та заробітної плати, маскують трудові відносини під виглядом інших форм, наприклад, фіктивної самозайнятості тощо.

Зазначається, що на виконання доручення прем'єра, Державна служба України з питань праці вже провела перший етап заходів щодо виведення з тіні ринку праці. Зокрема, з 20 по 31 січня пройшла інформаційна кампанія. 600 інспекторів праці відвідали та провели роз'яснювальну роботу для понад 180 тисяч роботодавців у сфері торгівлі, при цьому у понад 56 тисяч випадків до візитів долучалися Пенсійний фонд, Державна податкова служба, Державна служба зайнятості, місцеве самоврядування.

"Результатом такої активної інформаційної кампанії стало те, що тільки за два тижні в січні цього року в ДПС надійшло 107,1 тисячі повідомлень про укладення трудових договорів з 202 тисячами працівників. Загалом загальна динаміка працевлаштування у сферах, де проводилася інформаційна кампанія, зросла у порівнянні з січнем 2019 на 25,8%", - йдеться в повідомленні.

За інформацією прес-служби, на другому етапі - з 10 по 21 лютого - інспектори будуть перевіряти роботодавців, які мають потенційно незадекларованих 4 і більше осіб. Для проведення такої роботи Держпраці планує збільшити кількість інспекторів. Зокрема, відповідне навчання пройдуть 1200 інспекторів, які в даний час відповідають тільки за безпеку праці.

Крім того, вже розроблено спеціальний мобільний додаток, яким можна буде користуватися при перевірках та в якому буде повна інформація про суб'єкта господарювання. Також різні органи зможуть ефективніше обмінюватися інформацією за допомогою цього додатка.

У повідомленні сказано, що загалом у 2020 році інформаційні та інспекційні кампанії будуть проведені в області сільського господарства, будівництва, транспорту та кур'єрської діяльності.

"Ми поважаємо бізнес, і ніхто не буде заважати його роботі численними перевірками. Але працівники повинні бути захищені. Тому буде проводитися робота, зокрема, роз'яснювальна, про переваги офіційного оформлення. Також буде створена "гаряча лінія, на яку зможуть поскаржитися ті, хто працює нелегально", - цитує прес-служба Гончарука.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів виділив додаткові 500 мільйонів гривень у бюджеті Фонду соціального страхування на програми допомоги в працевлаштуванні у 2020 році.