Економіст пояснив, чому впав курс гривні / фото УНІАН

Українська гривня трохи «просіла» через суто психологічну реакцію на обвал російського рубля.

Таку думку у своїй колонці на сайті УНІАН висловив економіст Андрій Новак.

Читайте такожРосійський рубль та акції нафтовиків різко впали

Відео дня

«Хоча старий психологічний зв’язок із Росією та російським рублем, на жаль, все ще нагадує про себе. Це проявляться в тому, що гривня в ці дні також почала девальвувати, але не так суттєво, як російський рубль. В Україні наразі немає фінансових та економічних причин для девальвації гривні. Те незначне просідання, яке ми спостерігаємо, є виключно психологічною реакцією на значний обвал російського рубля», – зазначив Новак.

Він наголосив, що зараз вкрай важливо заспокоїти населення, щоб «у нас не було повторення 1998 року», коли російський рубль обвалився в п’ять разів, і суто психологічно гривня, яка була на той момент не так давно введена в обіг, також девальвувала у 2,5 рази. «Це також була суто психологічна реакція на обвал російського рубля», – підкреслив експерт.

На його думку, аби українська національна валюта надалі не втрачала позиції, уряд має заспокоїти населення - переконати в тому, що зв’язок гривні із російським рублем сьогодні є мінімальним, і "що навіть за ті енергоресурси, які ми закуповуємо в Росії, ми розраховуємося в доларах, а не в російських рублях". "Тобто немає ні торговельного, ні інвестиційного зв’язку гривні з рублем, а тому падіння російського рубля зовсім не означає початок аналогічних процесів з нашою національною валютою", – пояснив економіст.