Нацбанк змінив прогноз зростання ВВП України / фото ua.depositphotos.com

Національний банк поліпшив свій прогноз економічного зростання в 2023 році з 0,3% до 2%. Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний під час прес-брифінгу.

"Економіка вже цього року повернеться до зростання, яке пришвидшиться в наступні роки на тлі закладеного у прогноз зниження безпекових ризиків. З огляду на швидке відновлення енергетичної системи, а також м'яку фіскальну політику, прогноз економічного зростання в 2023 році поліпшено з 0,3% до 2%", - повідомив він.

Пишний зазначив, що, за реалізації припущень про безпекову ситуацію, суттєвих дефіцитів електроенергії надалі не передбачається, за винятком локальних та ситуативних дефіцитів у другому півріччі. Водночас збільшення видатків бюджету на тлі значних обсягів міжнародної фінансової допомоги підтримає економічну активність та споживання.

Відео дня

За його словами, зниження безпекових ризиків із наступного року, що припускається в базовому сценарії прогнозу НБУ, сприятиме прискоренню економічного зростання - до 4,3% у 2024 році та до 6,4% у 2025 році.

"Так, деокупація територій і повноцінне відкриття чорноморських портів дадуть змогу поступово збільшити промислове виробництво та наростити врожаї. Крім того, очікується розширення внутрішнього попиту завдяки поверненню частини вимушених мігрантів", - сказав голова Нацбанку.

Економіка в Україні - яка ситуація

Як повідомляв УНІАН, у березні Міністерство економіки України скоригувало свою оцінку падіння ВВП в 2022 році до 29,2%, при цьому попередня оцінка скорочення економіки складала 30,4%. У Мінекономіки тоді зазначили, що все ще спостерігаються негативні тенденції, які не дають економіці почати відновлюватись.

Світовий банк у квітні погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту України у 2023 році з 3,3% до 0,5%. При цьому зростання ВВП у 2024 році прогнозується на рівні 3,5%, у 2025 - 6,5%.

Нагадаємо, що законом про держбюджет на 2023 рік передбачено зростання реального ВВП на 3,2%.

Вас також можуть зацікавити новини: