Світовий банк занепокоєний перспективами розвитку Афганістану / фото REUTERS

Світовий банк припинив фінансування проектів у Афганістані після захоплення "Талібаном" влади в країні.

Як повідомляє BBC, у Світовому банку занепокоєні перспективами розвитку країни після приходу до влади талібів, особливо стосовно жінок.

"Ми призупинили виплати нашої діяльності в Афганістані, і ми уважно відстежуємо та оцінюємо ситуацію відповідно до наших внутрішніх політик та процедур", - сказав представник Світового банку.

Відео дня

В організації додали, що тісно консультуватися з міжнародною спільнотою та партнерами щодо можливості продовжувати працювати, щоб зберегти важко здобуті успіхи в сфері розвитку, і підтримувати людей в Афганістані.

Читайте такожЛідери країн G7 назвали умови визнання легітимності уряду Афганістану

Як зазначає BBC, з 2002 року Світовий банк виділив понад 5,3 млрд доларів на проекти реконструкції та розвитку в Афганістані. Рішення про призупинення виплат Афганістану - останній фінансовий удар для нового уряду країни.

Минулого тижня фінансування Афганістану припинив Міжнародний валютний фонд, а адміністрація президента США Джо Байдена заморозила активи центрального банку Афганістану, які знаходяться у США.

Талібан захопив владу в Афганістані

  • 15 серпня таліби заявили про захоплення всієї території Афганістану, в тому числі і столиці - Кабула.
  • Міністр внутрішніх справ Афганістану Абдул Сатар Мірзаквал у відеозверненні заявив, що столицю передадуть талібам мирно.
  • Стало також відомо, що представники "Талібану" в президентському палаці в Кабулі обговорять підготовку до зміни влади. Також 15 серпня президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку і вилетів до Таджикистану. 18 серпня стало відомо, що Гані зі своєю сім'єю знаходиться в Об'єднаних Арабських Еміратах.
  • Угруповання Талібан 19 серпня проголосило нову державу на підконтрольній їй території – Ісламський Емірат Афганістан.
  • Представники Талібану оголосили в країні загальну амністію і заявили, що мають намір підтримувати мирні відносини з усіма країнами. Вони також пообіцяли, що жінкам будуть надані права, але "в рамках ісламу". Проте прихід талібів до влади спровокував паніку і втечу людей з країни. Багато хто пам'ятає жорстоке правління Талібану в дев'яностих, коли в суспільстві діяв вкрай жорсткий режим шаріату.
  • Україна раніше евакуювала з Афганістану 79 громадян з шести країн - України, Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії та Таджикистану. 22 серпня військово-транспортним літаком Іл-76МД були евакуйовані ще 83 особи, в тому числі 31 українець. Станом на 23 серпня в Афганістані ще залишається близько 50 українських громадян. Цього дня третій український літак встиг вилетіти перед припиненням усіх рейсів з аеропорту Кабула, забравши з країни понад 100 людей.