"Укрзалізниця" почала розпродавати непрофільні активи на "Прозорро" / фото facebook/Kravtsov.Evg

"Укрзалізниця" продала перші непрофільні активи за ціною у 5-20 разів вище стартової. Найбільшу ціну - майже 184 млн, при стартовій 8,3 млн грн, учасник торгів запропонував за 5,8 гектара землі й старі будівлі неподалік стації метро "Бориспільська" в Києві.

Загалом вчора, 27 вересня, на "Прозорро" успішно завершилося 5 аукціонів з продажу непрофільних активів "Укрзалізниці". На всіх торгах спостерігалася конкуренція понад 40 учасників.

За право стати новим власником учасники аукціонів змагалися як за об'єкти, що знаходяться в Києві, так і в інших містах.

Відео дня

За словами CEO і засновника українського клубу нерухомості Ольги Соловей, розмова про необхідність "Укрзалізниці" позбутися непрофільних активів тривала понад два роки й ось, нарешті, відбулися перші аукціони.

"Хоча стартова ціна формувалася на основі залишкової вартості - результат дає оптимістичні прогнози на майбутнє. На аукціонах змагалися від 14 до 44 учасників, а ціна зросла в рази. Слід зазначити, що тут спрацював ринковий принцип: привабливі об'єкти, зокрема, активи з великими земельними ділянками та перспективним розташуванням, були об'єктом боротьби потенційних інвесторів, і кінцева ціна продажу була більш ніж прийнятною. Це ще раз доводить принцип: при вірній стратегії ринок вирівняє все", - зазначила вона.

"Попит скажений", - зазначив голова "Прозорро.Продажі" Олексій Соболев.

"По три-чотири десятки учасників на аукціони в Києві й по два десятки в регіонах (Смілі та Кривому Розі). Це успіх. Ціни ростуть космічно. Не дивно, тому що конкуренція жорстока. Що приємно, ціни ростуть як у столиці, так і в регіонах. В результаті, по 4-х аукціонах, замість стартових 5 млн грн "УЗ" отримає 35 млн!!! Загалом фінальна сума ставок переможців понад 200 млн грн. Сума ставок учасників, які не виграли ці УЗшні аукціони взагалі обчислюється сотнями мільйонів. Очевидно, можна пропонувати майно ще", - написав Соболев у своєму Фейсбуці після закінчення перших торгів.

В цілому, "Укрзалізниця" планує проводити аукціони з продажу непрофільних активів щотижня і виставити на продаж до кінця року об'єктів на загальну суму понад 500 млн грн. Наступні торги відбудуться 5 жовтня 2021 року.