Фото УНІАН

8 лютого 2024 року Високий суд Англії та Уельсу підтвердив всесвітній арешт активів одеських бізнесменів Сергія Грози та Володимира Науменка. Арешт стосується активів вартістю $118 млн, а загалом по справі міжнародні кредитори намагаються отримати $150 млн боргу з відсотками. Про деталі справи пише український Forbes.

Журналісти вказують, що українські підприємці Сергій Гроза та Володимир Науменко, які вже багато років контролюють великий зерновий термінал в Одесі, наразі намагаються в британському суді вести судову війну з американськими фондами Argentem Creek та Innovatus, які виступали кредиторами терміналу. Результат судів не на користь одеських бізнесменів. Крім уже згаданого арешту активів, Мін’юст України того ж 8 лютого 2024 року анулював реєстрацію застав, за допомогою яких Гроза та Науменко намагались вивести активи з під арешту.

За даними Forbes, бізнесмени Науменко та Гроза передали близько половини всіх активів своєї бізнес-групи у заставу банкам "Південний" та "Восток". Причина - фіктивні "борги" підконтрольним компаніям. Надалі банк "Південний" стягнув половину зернового терміналу та продав цей актив за $4,3 млн компаніям з орбіти агрохолдингу "Санолта". І це при тому, що ринкова вартість цього активу сягає $250–325 млн (за оцінкою "Кроу Україна"). Важливо, що оцінку замовляли самі Гроза і Науменко для зустрічного позову кредиторам.

Відео дня

Аналогічним шляхом той самий агрохолдинг "Санолта" отримав "сухий порт", що також належав GNT. Цей актив був стягнений банком "Восток" за $4,8 млн, хоча у 2020-му PwC оцінила його у $18 млн. Реєстрацію саме цих активів за новими власниками Мін’юст анулював.

За прогнозами видання, бізнесмени Гроза і Науменко ймовірно програють судові справи та більше не зможуть оскаржити всесвітній арешт своїх активів. Відповідно, майно групи буде стягнене кредиторами, як оплата багатомільйонних боргів.