Ілюстрація REUTERS

Відповідно до Указу Президента України № 497 від 08 липня 2019 року "Про деякі заходи з покращення доступу до мобільного Інтернету" та затвердженої НКРЗІ "Дорожньої карти заходів з рефармінгу", 19 червня 2020 року телеком оператори Київстар, Vodafone Україна та lifecell розпочали спільні дії з обміну радіочастотами діапазону 900 МГц.

Завдяки рефармінгу кожен з операторів зможе використовувати суцільні смуги радіочастот, які є достатніми для  можливості запровадження та використання сучасного стандарту четвертого покоління мобільного зв’язку. 

Вже влітку 2020 року оператори здійснять обмін радіочастотами у восьми Західних областях України, з яких першою стала Закарпатська. Надалі заходи з рефармігну будуть охоплювати інші регіони України, і повністю завершуються до кінця 2020 року. Для налаштування базових станцій GSM900 на LTE900 мобільні оператори повинні  відключати на короткий час і перезавантажувати своє обладнання. Роботи проводяться у нічні години, при найменшому навантаженні на мережі, що дозволить мінімізувати можливе зниження якості зв’язку.

Відео дня

Нагадаємо, що сучасна LTE технологія надає абонентам можливість користуватись мобільним інтернетом на ще вищій швидкості, мати стабільніше те якісніше інтернет-з’єднання на усій території України. Відповідно до умов  нових ліцензій на використання діапазону 900 МГц, мобільні оператори зобов’язані протягом двох років охопити 4G покриттям 90% населення країни, зокрема населені пункти з населенням від 2000 осіб, сільську місцевість, транспортну інфраструктуру, тощо. Завдяки цьому кожен громадянин України, незалежно від свого місця розташування, зможе повноцінно користуватись усіма перевагами цифрового світу.

Рефармінг радіочастот у діапазоні 900 МГц став можливим завдяки спільній роботі провідних операторів мобільного зв’язку України, фахівців НКРЗІ, Міністерства цифрової трансформації України, асоціації ТЕЛАС, інших профільних асоціацій і державних органів.

Довідка про Київстар:

Київстар – найбільший український оператор телекомунікацій за кількістю абонентів, що надає послуги зв’язку та передачі даних на основі широкого спектру мобільних та фіксованих технологій для 26 млн абонентів. Послуги 4G Компанії доступні на території, де проживає 80% населення України. Акціонери Київстар – міжнародна Група VEON Ltd, офіс в Нідерландах. Акції Групи знаходяться в обігу на фондових біржах  NASDAQ (Нью-Йорк) та Euronext (Амстердам).

Київстар понад 20 років працює в Україні і є найбільшим платником податків до державного бюджету на телеком ринку, одним з найкращих роботодавців та соціально відповідальною компанією.

Додаткова інформація: pr@kyivstar.net, www.kyivstar.ua.

Довідка про Vodafone Україна:

Vodafone – одна з найбільших світових телекомунікаційних компаній, що надає широкий спектр послуг, включаючи мобільний голосовий зв'язок, передачу даних, обмін повідомленнями, фіксований інтернет і кабельне телебачення. Оператор працює у 22 країнах, має партнерські угоди з операторами 42 країн і надає послуги фіксованого широкосмугового доступу в інтернет на 17 ринках. Станом на 31 грудня 2019 року Vodafone надає послуги близько 625 мільйонам абонентів мобільного зв'язку і 27 мільйонам користувачів фіксованого інтернету. Більш детальна інформація на сторінці www.vodafone.com.

Vodafone Україна – провідна українська телеком компанія, яка надає послуги швидкісного інтернету 3G і 4G. Інвестиції Vodafone в період активного будівництва мереж швидкісного інтернету у 2015-2019 роках досягли рекордного на ринку показника у 25,4 мільярда гривень. На сьогоднішній день Vodafone забезпечує покриття 3G для 86% жителів України, і 4G для понад 71% жителів країни.

Рекордні інвестиції дозволили забезпечити технологічне лідерство і розвивати нові технологічні послуги – інтернет речей (IoT), технології та рішення для Smart City, аналітика великих даних, Mobile ID, Фінтех послуги, хмарні сервіси. В Україні послугами Vodafone користуються 19,5 мільйона клієнтів.

Додаткова інформація: press@vodafone.ua,vodafone.ua

Довідка про lifecell:

lifecell ― український оператор, що надає справжню свободу спілкування. За допомогою доступного високошвидкісного мобільного Інтернету lifecell відкриває сучасні можливості мобільної комунікації для всіх категорій користувачів незалежно від віку чи знань технологій. Оператор належить Turkcell - турецькому постачальнику конвергентних телекомунікаційних і технологічних послуг. Станом на кінець першого кварталу 2020 року активна 3-місячна абонентська база lifecell становила 7,5 мільйона користувачів.

Оператор lifecell пропонує тарифи та послуги, які є зручними та вигідними для користувачів розумних пристроїв. До цифрового портфоліо сервісів і продуктів компанії також входять: багатофункціональний месенджер BiP, захищене хмарне сховище lifebox, мобільний платіжний сервіс тощо. Оператор реалізовує низку проектів, спрямованих на розвиток «розумного міста», покращення безпеки громадян і запуск мереж IoT (Інтернету речей).

www.lifecell.ua 

Додаткова інформація: publicrelations@lifecell.com.ua