Needham знизив прогноз продажів на четвертий квартал 2021 року / Ілюстрація REUTERS

Шанувальники Apple можуть зіткнутися з дефіцитом iPhone через глобальну нестачу чіпів.

Такий прогноз зробили інвестиційні банки JPMorgan і Needham, повідомляє Reuters.

Читайте такожApple скоротить випуск iPhone через світовий дефіцит мікрочіпів

Відео дня

JPMorgan знизив прогноз виручки від iPhone до 63 мільярдів доларів за перший квартал 2022 фінансового року. Таке падіння складе 4 відсотки в річному численні.

Needham знизив прогноз продажів на четвертий квартал 2021 року на 10 мільйонів штук, пославшись на проблеми з ланцюжком поставок і брак чіпів.

Згідно з прогнозом, в першому кварталі 2022-го Apple поставить на ринки 80 мільйонів iPhone 13.

Скорочення виробництва через брак мікрочіпів:

13 жовтня 2021 року з'явилася інформація про те, що корпорація Apple, ймовірно, скоротить виробництво iPhone 13 на 10 млн одиниць через глобальну нестачу мікрочіпів.

Про скорочення виробництва оголосили й інші великі виробники, у тому числі Toyota і Volvo, GM і Jaguar Land Rover. Toyota, наприклад, до кінця літа скоротила випуск машин на 40% і закрила 14 заводів в Японії.

Компанія RED, на камери якої знімають Netflix і Голлівуд, на початку літа на два місяці зупинила виробництво через брак чіпів, і замовлені камери теж доводиться чекати місяцями.

На брак чіпів скаржаться і південнокорейські технологічні гіганти Samsung і LG. Обидві корпорації, як і Apple, мають достатні кошти, щоб купувати чіпи вагонами - але їх немає.

Чому виникла нестача мікрочипів:

Передумови нестачі чипів, виникли не тільки через пандемію коронавірусу, вони складалися роками.

До числа проблем, з якими зіткнулася індустрія мікросхем перед пандемією, аналітики відносять технології 5G, що збільшили попит на чіпи, і рішення США припинити продаж напівпровідників та інших технологій китайської Huawei, яка швидко окупувала потужності інших виробників своїми замовленнями.