Apple скоротить виробництво через брак мікрочіпів \ фото REUTERS

Корпорація Apple, ймовірно, скоротить виробництво iPhone 13 на 10 млн одиниць через глобальну нестачу мікрочіпів.

Про це з посиланням на джерела всередині корпорації повідомило агентство Bloomberg. За його даними, до кінця року компанія повинна була виробити 90 млн одиниць нових моделей iPhone. Однак Apple розіслала компаніям, зайнятим у виробництві, повідомлення, що вироблених смартфонів буде менше, оскільки постачальники мікросхем, включаючи Broadcom Inc і Texas Instruments, не можуть забезпечити своєчасну доставку компонентів.

У липні Apple прогнозувала уповільнення зростання доходів і заявила, що нестача чіпів, яка почала позначатися на продажах Mac і iPad, також відіб'ється на виробництві iPhone.

Відео дня

Читайте такожIntel побудує в США дві фабрики з виробництва мікросхем

Apple володіє величезними резервами готівки і вже давно уклала довгострокові угоди про постачання мікрочіпів з великими виробниками. Тому зуміла краще багатьох інших впоратися з дефіцитом мікросхем, який торкнувся багатьох галузей, від автомобілів до комп'ютерних компонентів.

Скорочення виробництва через брак мікрочіпів

Про скорочення виробництва оголосили й інші великі виробники, у тому числі Toyota і Volvo, GM і Jaguar Land Rover. Toyota, наприклад, до кінця літа скоротила випуск машин на 40% і закрила 14 заводів в Японії.

Компанія RED, на камери якої знімають Netflix і Голлівуд, на початку літа на два місяці зупинила виробництво через брак чіпів, і замовлені камери теж доводиться чекати місяцями, передає Бі-бі-сі.

На брак чіпів скаржаться і південнокорейські технологічні гіганти Samsung і LG. Обидві корпорації, як і Apple, мають достатньо коштів, щоб купувати чіпи вагонами - але їх немає.

Чому виникла нестача мікрочіпів

Передумови сьогоднішньої нестачі чіпів, виникли не тільки через пандемію коронавірусу, вони складалися роками.

До числа проблем, з якими зіткнулася індустрія мікросхем перед пандемією, аналітики відносять технології 5G, що збільшили попит на чіпи, і рішення США припинити продаж напівпровідників та інших технологій китайської Huawei, яка швидко окупувала потужності інших виробників своїми замовленнями.