Ілюстрація REUTERS

Міністерство інфраструктури розраховує на підписання Україною угоди про спільний авіаційний простір («відкрите небо») з Європейським Союзом у 2017 році, повідомив на брифінгу міністр Володимир Омелян.

Читайте такожМіж Україною та США запрацювало "відкрите небо"

Він зазначив, що відновити переговори про «відкрите небо» вдалося після намірів Великої Британії розпочати консультації з Іспанією з приводу спору щодо статусу Гібралтару. Дана дискусія є перешкодою для підписання угоди між Україною та ЄС.

Відео дня

«Радий, що обидві столиці (Лондон і Мадрид - УНІАН) з розумінням ставляться до цієї ситуації. Лондон погодився відновити переговори з Іспанією про те, яким чином знайти формулу для підписання угоди між Україною та ЄС, і правильно прописати позицію Гібралтару, - сказав Омелян. - Я сподіваюся, що ми зможемо у цьому трикутнику найближчим часом досягти компромісу, щоб уже у 2017 році ця угода була підписана».

Як повідомляв УНІАН, Україна протягом кількох років веде переговори з ЄС про спільний авіаційний простір, який дозволив би українським і європейським авіакомпаніям вільно працювати на просторі Євросоюзу і України. Разом з тим, підписання угоди неможливо без розв’язання спору між Великою Британією та Іспанією щодо Гібралтару, який актуалізувався після референдуму про вихід Великої Британії з Євросоюзу.

Україна не має права самостійно приймати будь-які односторонні рішення у даному напрямку. Питання визначення Гібралтару обговорюється європейською та українською сторонами з червня 2014 року. При цьому в іншій частині угода була парафована ще у 2013 році.