УНИАН

Парламентські та президентські вибори вже незабаром. В умовах уже розпочатої передвиборчої кампанії партії та кандидати готові вдаватися до різних методів, щоб сподобатися виборцю, пише у своєму матеріалі 112.ua.

"Люди в Україні вибирають емоцією і шлунком, задовольняючи свої базові потреби. З цієї причини політики, котрі балотуються, з радістю використовують методи маніпуляцій зі свідомістю людини", - сказала 112.ua психолог, член Європейської професійної психотерапевтичної ліги Наталія Кухтіна.

Особливість ситуації в тому, що в програмах та гаслах нинішніх політиків ще менше конкретики, ніж раніше, а основні ставки зроблено на маніпуляціях – знизити ціни на газ у декілька разів, підвищити зарплати до захмарних висот, вирішити екологічні проблеми миттєво, вказується в матеріалі.

Відео дня

Водночас кандидати часто обмежуються тільки політичними заявами, а до конкретних кроків не вдаються. Тому виборцям варто бути уважними і раціональними, не сподіватися на гарні гасла, а також уважно читати передвиборчі програми партій, одностайно погоджуються експерти. 

Утім, політтехнологи впевнені, що не всі ходи політиків будуть результативними. Так тим, хто  зробили екологію своєю передвиборчою фішкою, далеко виїхати на цій темі не вдасться.

"Тема екології є актуальною для багатих країн, для яких питання елементарного виживання (як в Україні) не стоїть гостро. Екологія взагалі нікого не хвилює в країні, де важливими є питання "чи зможу я купити хліб і заплатити за електрику", - сказав 112.ua політтехнолог Сергій Гайдай.

"Виборці мають адекватно оцінювати передвиборчі програми кандидатів і цілком усвідомлювати, що, по суті, це контракт. Якщо в програмі не прописано конкретних кроків із чіткими строками їхнього здійснення, то, відповідно, потім і запитувати нема про що. Програма – це набір трудових обов'язків кандидата. У ній повинні бути не тільки чіткі кроки, дії, параметри, а й конкретні строки, в які їх буде реалізовано. Якщо відповідного алгоритму немає, то підтримувати такого кандидата не варто", - сказав 112.ua політичний консультант Руслан Бортнік.