РФ хоче таки відправити своїх спостерігачів на українські вибори / фото УНІАН

Російська Федерація має намір включити своїх громадян до складу короткострокових спостерігачів місії Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ для моніторингу дня голосування під час виборів президента в Україні.

Як говориться в повідомленні на сайті Міністерства закордонних справ РФ, 12 лютого в МЗС Росії надійшов циркулярний запит Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ на відрядження короткострокових спостерігачів до складу міжнародної місії з моніторингу президентських виборів в Україні.

Читайте такожЦентрвиборчком зареєстрував ще 90 спостерігачів від ОБСЄ

Відео дня

Російські дипломати нагадали, що раніше ЦВК України відхилив заявки, подані БДІПЛ на акредитацію двох довгострокових спостерігачів від Росії в складі цієї місії.

"Через це ми були змушені скасувати їх відрядження", - підкреслили в МЗС РФ.

"Незважаючи на це, російська сторона має намір використати своє право брати участь у міжнародному спостереженні за виборами в іншій державі-учасниці ОБСЄ, в даному разі в Україні. Наші дії ґрунтуються на взаємних зобов'язаннях всіх країн ОБСЄ забезпечувати безперешкодний доступ спостерігачів на вибори один одного. Цей захід покликаний гарантувати прозорість і демократичність виборчих процесів", - заявили у відомстві.

"Російські кандидатури до складу короткострокового компонента місії будуть належним чином направлені в БДІПЛ відповідно до отриманого запрошення. Розраховуємо, що їм будуть надані всі необхідні умови для виконання функцій міжнародного спостереження", - наголошується в повідомленні.

"Короткострокові спостерігачі місій БДІПЛ здійснюють моніторинг безпосередньо в день голосування. А члени довгострокового компонента відстежують весь хід виборчого процесу до, під час і після виборів", -додали у російському МЗС.

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого Верховна Рада ухвалила закон, яким громадянам РФ заборонено бути офіційними спостерігачами на виборах президента України, народних депутатів і місцевих виборах.

У свою чергу директор БДІПЛ Інгіборг Солрун Гісладоттір висловила розчарування з приводу цього рішення і заявила, що заборона російським спостерігачам брати участь у спостережній місії за президентськими виборами суперечить зобов'язанням України перед ОБСЄ та її країнами-учасницями.

Як очікується, ОБСЄ/БДІПЛ направить в Україну близько 750 осіб у складі короткострокових спостерігачів. Вони мають прибути в Україну за кілька днів до голосування, до 31 березня, і стежити за ходом голосування в день виборів.