Запрошення ПАРЄ спостерігати за виборами було відкликано головою ВР / фото: Council of Europe/ Candice Imbert

Передвиборча делегація Парламентської асамблеї Ради Європи достроково припинила свою роботу в Україні.

Як йдеться у повідомленні на сайті Асамблеї, делегація ПАРЄ перебувала у Києві 2-3 липня для оцінювання передвиборчої ситуації перед позачерговими парламентськими виборами в Україні, які відбудуться 21 липня.

Читайте такожНеприйнятно, щоби спостерігачі від країни-агресора оцінювали якість виборів – Парубій

Відео дня

В Асамблеї нагадали, що у листі від 2 липня голова Верховної Ради Андрій Парубій поінформував президента ПАРЄ Ліліан Морі-Паск'є, що український парламент відкликав своє запрошення для спостереження за достроковими виборами.

"Як наслідок цього рішення передвиборча делегація вирішила припинити свою діяльність достроково", - сказано у повідомленні.

Також зазначається, що до ухвалення цього рішення делегація ПАРЄ провела зустрічі з лідерами і представниками низки партій, що беруть участь у виборах, представниками громадянського суспільства і засобів масової інформації, представниками місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі (БДІПЛ/ОБСЄ) зі спостереження за виборами в Україні, а також дипломатами.

Інші зустрічі були скасовані.

До складу делегацій увійшло четверо представників на чолі з виконувачем обов'язків делегації Мартом ван де Веном із Нідерландів. Ще серед членів делегації були представники Польщі, Сан-Марино та Азербайджану.

Читайте такожДо України прибувають спостерігачі ПАРЄ, однак запрошення для них мають скасувати – Ар’єв

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу й виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї в зв'язку з анексією Криму.

У зв’язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію "Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування". Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти були 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який у ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

26 червня у ПАРЄ підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без запровадження жодних санкцій. “За” відповідну резолюцію проголосували 116 парламентаріїв, “проти” - 62, 15 “утрималися”.

Делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України у ПАРЄ вирішили достроково залишити літню сесію через повернення делегації РФ до Асамблеї.

2 липня Парубій підписав листа до Морі-Паск’є про відкликання запрошення для міжнародних спостерігачів від ПАРЄ на позачергові парламентські вибори в Україні.

Сьогодні, 3 липня, Морі-Паск'є наголосила, що Україна зобов'язана запрошувати спостерігачів Асамблеї для моніторингу виборчих кампаній.