Ілюстрація REUTERS

В Україні 21 липня відбулося голосування на позачергових парламентських виборах. За підрахунками екзит-полів найбільше представництво в парламенті матиме партія "Слуга народу".

Читайте такожРезультати у мажоритарних округах: оперативні дані ЦВК

Згідно з остаточними даними Національного екзит-полу, результати позачергових парламентських виборів можуть виглядати так: партія "Слуга народу" набирає 44,2% голосів, "Опозиційна платформа - За життя" - 11,4%, "Європейська солідарність" - 8,8%, "Батьківщина" - 7,4%, "Голос" - 6,5%.

Відео дня

Зазначимо, що проголосувати у цьому році прийшли антирекордні 49,86% виборців. Вперше за історію показник явки на виборах у Раду не дотягнув до 50%, проте згідно з законом, вибори визнані дійсними. Відразу після оголошення результатів екзит-полів у партіях, які за підрахунками долають 5% бар'єр, почалися розмови про майбутнє об'єднання, розподіл "портфелів" і перше засідання Верховної Ради.

Від лідера перегонів "Слуги народу" першим результати екзит-полів прокоментував президент Володимир Зеленський.

"73% було краще, але ми вдячні, і, чесно кажучи, я особисто і кожен з нас, ми вдячні народу України за підтримку", - сказав він.

Він також зазначив, що сьогодні члени партії можуть розслабитися, а ось завтра на них вже чекає серйозна робота. Також дані екзит-полів прокоментував і лідер партії Дмитро Разумков.

"Це був третій тур виборів. Поки в цьому сезоні їх три... Ми дякуємо всім, хто підтримав нашу політичну силу. Ми впевнені, що отримаємо хороші результати на мажоритарних округах. Я дуже сподіваюся, що ми в короткі терміни почнемо все те, що було обіцяно навесні", - сказав перший номер у списку політсили.

Разумков пообіцяв злагодженою командою прийти в Раду і "консолідувати всі зусилля" для реалізації завдань, які ставить українське суспільство.

Читайте такожПашинський, Грановський, Кононенко - хто з одіозних політиків "пролетів" повз Раду

Проросійська партія "Опозиційна платформа - За життя" звинуватила у порушеннях на виборах своїх конкурентів.

"Порушення йдуть від так званих наших колег - "Опозиційного блоку", який зайняв дуже брудну нішу в своїй боротьбі проти нас. Вони дійшли до того, що один з роликів, який крутиться в соцмережах, де Юрій Бойко нібито закликає голосувати за перший номер "Опозиційний блок". Це цинізм. Це виняткова, особлива зухвалість у поведінці, але я думаю, що нічого їм з рук не пройде", - сказав кум російського президента Віктор Медведчук.

Він зазначив, що "ОПЗЖ" "сповнена планів та ідей для реалізації, а саме: "мир в нашій країні, кардинальна зміна економічного курсу, поліпшення рівня добробуту, побудова успішної країни".

Коментувати дані екзит-полів від "Європейської солідарності" вийшов лідер партії і екс-президент Петро Порошенко.

"Піврічний виборчий марафон в Україні завершився. Хочу сказати спасибі нашій команді, всім і кожному, хто сьогодні віддав голос за "ЄС". Ми зробимо все, щоб виправдати довіру. Це було нелегко. Ми були головною мішенню на цих виборах. На нас було спрямоване вістря російської пропаганди, п'ята колона проти нас за допомогою силових структур і топ-чиновників часів Януковича постійно влаштовували провокації", - заявив Порошенко.

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко стримано відреагувала на результати екзит-полів.

"Хочу звернутися до всіх людей, які голосували за партію "Батьківщина". Хочу подякувати тих, хто, всупереч великої інформаційної хвилі проти нашої команди, вже 20 років разом з нами. Ви 20 років вірите в нас і те, що ми разом з вами можемо змінити життя в Україні на краще. І ви правильно вірите", - говорить лідер "Батьківщини".

Перший номер партії Святослав Вакарчук "Голос" зазначив, що задоволений даними екзит-полів.

"Перш за все, видно, що люди проголосували за зміни, і ми щасливі бути частиною цих змін. Дуже важливо, щоб ми рухалися вперед, і стара політика, незалежно від того, хто її представляє, її методи, відійшли в минуле. Партія "Голос" йде у парламент і далі змінювати правила в політиці, і ми це зробимо. Ми, користуючись алегорією альпіністів, два місяці тому зібралися молодою командою і вирішили піднятися на Еверест, на вершині якого справжні зміни. Не посада, не відсотки, не влада, не слава і не гроші, ми так і називаємося - "партія справжніх змін"... Сьогодні ми зібралися в базовий табір і збираємося на ньому закріпитися, і далі рухатися ще вище", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, після обробки 20,75% протоколів голоси розподіляються наступним чином: "Слуга народу" - 41,98%; "Опозиційна платформа - За життя" - 12,55%; "Європейська солідарність" - 8,67%; "Батьківщина" - 8,38%; "Голос" - 6,33%.