Київ. 27 жовтня. УНІАН. Президент України Віктор ЮЩЕНКО висловив вдячність Європейському парламенту за схвалення ним 23 жовтня 2008 року резолюції щодо вшанування трагедії Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Як повідомляє прес-служба глави держави, відповідний лист Президент України надіслав голові Європарламенту Хансу-Герту ПЬОТТЕРІНГУ.

«Від імені Українського народу хочу висловити депутатам Європарламенту слова найщирішої вдячності за вшанування пам`яті мільйонів наших співвітчизників, які стали жертвами нелюдського сталінського режиму, і за розділений біль, що досі ятрить душу», – наголошує у листі В.ЮЩЕНКО.

Відео дня

Президент підкреслив, що визнання такою високоповажною європейською інституцією Голодомору 1932-1933 років в Україні злочином проти українського народу і проти людяності давно очікувалося в Україні.

Глава держави наголосив у листі, що розглядає цю непересічну подію як ще один вияв солідарності і підтримки України в її намаганні донести до світової громадськості всю правду про одну із найстрашніших трагедій XX століття.

«Засуджуючи злочини минулого, ми тим самим створюємо моральний прецедент, який унеможливить їхнє повторення у сьогоденні і майбутньому», – підкреслює В.ЮЩЕНКО.

Як повідомляв УНІАН, 23 жовтня Європарламент визнав Голодомор злочином проти людства та висловив співчуття українському народу.

В резолюції депутати також закликали країни колишнього СРСР відкрити архіви на цю тематику для дослідження того, як було організовано Голодомор в Україні.