Брюссель. 7 грудня. УНІАН. Ірландія відкликає з ринку м’ясо свинини через виявлення на 10 фермах ураження діоксином.

Про це власному кореспонденту УНІАН в Брюсселі повідомили у прес-службі Єврокомісії.

Згідно з повідомленням, ураження м’яса свинини було виявлено в ході звичайної перевірки продовольчого ланцюга на вміст отруйних речовин. Під час перевірки, зокрема, було виявлено підвищений рівень поліхлорбіфенілів, після чого терміново було проведено розслідування для виявлення можливих джерел отруєння.

Відео дня

Згідно з повідомленням Єврокомісії, в суботу, 6 грудня, аналітичні результати підтвердили наявність дуже високого рівня діоксину в свинині, що в 100 разів перевищувало норми ЄС в 1 пікограм на 1 грам жиру для диоксинів та в 1,5 пікограми на 1 грам жиру діоксинів та інших поліхлорбіфенілів. У Єврокомісії зазначають, що негативні ефекти на здоров’я людини можуть проявитися лише при тривалому споживанні отруєного м’яса.

За попередніми результатами, джерелом отруєння вважаються продукти, що використовувалися для годування свиней, а самі проблеми з отруєнням розпочалися у вересні цього року.

Влада Ірландії вже заблокувала використання всіх продуктів для годування свиней, які можуть бути ураженими діоксином.

Отруєне харчування було виявлено на 10 фермах, які вирощують близько 10% всіх свиней в Ірландії і постачають свинину на підприємства, що виробляють загалом 80% м’ясопродуктів зі свинини.

Враховуючи великий рівень отруєння та неможливість чітко відстежити куди і як постачалося м’ясо з уражених ферм, ірландські контролюючі органи вирішили відкликати з ринку всю м’ясопродукцію, вироблену зі свиней, забитих в Ірландії.

Отруєні продукти для годування були також виявлені на ряді ферм великої рогатої худоби, однак жодна з молочних ферм не постраждала. Втім з ферм, де було виявлено такі продукти, також заборонено вивезення для продажу м’яса та молока.