МОЗ візьме участь у Skype-конференції з міністрами охорони здоров'я ЄС / фото УНІАН

Сьогодні Міністерство охорони здоров'я України обговорить з міністрами охорони здоров'я Європейського Союзу заходи реагування на коронавірус.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування сказав заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Читайте такожУкраїна готова до можливої появи і локалізації нового коронавірусу - МОЗ

Відео дня

«Сьогодні о 16:00 Міністерство охорони здоров'я запрошене і буде залучене до Skype-конференції з усіма міністрами охорони здоров'я Європейського регіону і країн Європейського Союзу, що буде проводитися під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я», - повідомив він.

Ляшко додав, що конференція буде спрямована на обговорення заходів реагування, в тому числі, і щодо забезпеченості тест-системами та засобами індивідуального захисту.

Говорячи про збільшення кількості випадків інфікування коронавірусом, що реєструються на території ЄС, представник МОЗ також зазначив, що «всі країни мають проблеми з наявністю тест-систем і не можуть забезпечити скринінгові дослідження на коронавірусну інфекцію, як би того хотілося всім, щоб будь-яке підвищення температури або наявні симптоми - відразу могли проводити скринінг».

«Не всі країни можуть собі це дозволити. Відпрацьовуються алгоритми і розподіляються тест-системи і засоби індивідуального захисту сьогодні на глобальному рівні за квотним принципом і під чіткою взаємодією зі Всесвітньою організацією охорони здоров'я», - сказав він.

Також на питання, чи планує МОЗ забезпечити регіони тестами на виявлення коронавірусу, Ляшко зазначив, що це планується зробити. За словами Ляшка, наразі тестів в наявності є на 3 тисячі досліджень, а використано було близько 10.

Крім того, він зазначив, о 17:00 має відбутися засідання оперативного штабу МОЗ.

Довідка УНІАН. Наприкінці грудня влада Китаю повідомила про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу COVID-19. Вірус передається від людини до людини, інкубаційний період становить близько двох тижнів.

28 лютого Всесвітня організація охорони здоров'я підвищила оцінку глобального ризику поширення нового коронавірусу COVID-19 із «високого» до «дуже високого».

У світі станом на 2 березня зареєстровано 89 тис. 072 лабораторно підтверджені випадки нової коронавірусної інфекції, з яких 3 тис. 048 летальні.