Розселення планується не раніше 25 серпня / фото: УНІАН

В Одесі всіх іногородніх студентів (крім іноземних громадян) перед заселенням в гуртожитки протестують на COVID-19.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час засідання оперативного штабу повідомила директор департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради Олена Якименко.

За її словами, таке рішення ухвалено за результатами наради мера Одеси Геннадія Труханова з радою ректорів місцевих вузів, на якій обговорювались заходи щодо запобігання поширення COVID-19 серед студентської молоді, зокрема, на місцях тимчасового проживання (в гуртожитках).

Відео дня

Як зазначила Якименко, станом на сьогодні, перевірено готовність для проведення медичних оглядів та забору крові для ІФА-тестування студентів у комунальних медустановах Одеси.

Приблизно розрахована потреба у витратних матеріалах, узгоджуються з відповідальними особами терміни поселення студентів і узгодження графіка забору крові для тестів.

За словами чиновниці, розселення планується не раніше 25 серпня, у деяких вишах - із 7 вересня, що дає змогу вчасно провести всі відповідні заходи.

В одеських закладах вищої освіти навчаються близько 52 тисяч студентів, з яких 14,5 тис. проживатимуть у гуртожитках.

Як зазначила Якименко, майже всі виші, станом на 17 серпня, уточнили списки іногородніх студентів. Наприклад, в екологічному університеті - 156 осіб, в академії будівництва й архітектури - 559, академії зв'язку - 800, ОНУ (Одеський національний університет імені Мечникова) - 300 осіб тощо. Ще два виші списки уточнюють.

Як пояснили УНІАН у прес-службі мерії, під час вступу до того чи іншого вишу студент реєструється в певному гуртожитку й отримує право на обслуговування в медичних установах міста.

«За рахунок бюджету міста буде протестовано студентів - громадян України. Йдеться саме про ІФА-тестуванні, а не ПЛР. Таке рішення ухвалено у зв'язку з тим, щоб не завантажувати Лабораторний центр МОЗ, який і без того «завалений» роботою», - пояснили в мерії, додавши, що ІФА-тестування робитимуть у медустановах міста.

Як зазначається, проблема з відповідним обстеженням за місцем постійного проживання виникає, як правило, у молоді із сільської місцевості і невеликих міст, де відсутні необхідні лабораторні (медичні) потужності.

На ранок 17 серпня, в Одеській області зареєстровано 5060 випадків COVID-19. З них 1918 осіб - жителі Одеси.