У США, наприклад, щорічно проводиться близько 400 тисяч процедур зі збільшення грудей / фото pixabay.com

Вчені попереджають, що операції зі збільшення грудей підвищують шанси розвитку рідкісного виду лімфоми, який вражає кілька сотень жінок на рік.

Після ретельного аналізу даних учені повідомили, що станом на вересень 2018 року отримали в цілому 660 звітів за медичними пристроями про випадки анапластичної великокліткової лімфоми (BIA-ALCL), пов'язані з імплантатом молочної залози у США з 2010 року, передає Naked Science.

Читайте такожЛікарі помилково видалили пацієнтці обидві нирки та позбавили її життя

Відео дня

З 660 випадків поглиблений аналіз показав, що є 457 унікальних випадків BIA-ALCL, включаючи дев'ять смертей пацієнтів.

Точний характер зв'язку між імплантатами та лімфомою, як і саму причину, ученим ще потрібно встановити. Зазвичай імплантати встановлюються під тканину молочної залози або навіть м'язи, які підлягають, в результаті чого тіло утворює захисну капсулу — у більшості випадків ознаки захворювання були виявлені поблизу імплантату й саме під цією капсулою.

У заяві йдеться, що, незважаючи на невисоку кількість виявлених випадків BIA-ALCL порівняно з приблизно 1,5 мільйона пацієнтів, яким встановлюють грудні імплантати у всьому світі щорічно, підтверджені дані й опублікована інформація, проаналізована до сьогодні, дозволяють припустити, що пацієнти з грудними імплантатами мають підвищений ризик розвитку цього типу раку.

Вчені припускають, що не всі імплантати несуть однаковий ризик. Дослідження, проведені за останнє десятиліття, показують, що, залежно від типу пристроїв, ймовірність розвитку ALCL (раку імунної системи) з текстурованих імплантатів може становити від одного на 3 817 до одного на 30 тисяч випадків.