Ілюстрація / REUTERS

Чиновники у сфері охорони здоров’я в Китаї сперечаються щодо здатності нового смертельного коронавірусу поширюватися через повітря. При цьому один експерт допустив, що «теоретично» 2019-nCoV здатен на це.

Як пише Newsweek, заступник директора Бюро громадських справ Шанхаю Дзен Кун сказав пресі під час брифінгу, що вірус може поширюватися через прямим чином при контакті з інфікованою людиною. Разом з тим, він допустив, що новий член широкої сім’ї коронавірусів, до якої входять різні види від звичайного збудника заступди до SARS, може передаватися повітряно-крапельним шляхом.

Читайте такожКоронавірус: кількість хворих перевищила 40 тисяч людей, 910 загинули

Відео дня

«Передача повітряно-крапельним шляхом означає, що вірус поєднується з крапельками вологи у повітрі, формуючи аерозолі. Й вдихання таких сумішей призводить до зараження», - сказав Дзен Кун.

Загалом такий тип збудників хвороб здатний перебувати у повітрі досить тривалий час. Лише кілька видів здатні поширюватися таким чином, зокрема, туберкульоз і кір.

Дзен Кун порадив громадянам розуміти потенційну загрозу поширення вірусу під час сімейних зборів. У свою чергу, медичний директор Клінічного центру громадського здоров’я Шанхаю Шень Юн Іньжон сказав, що 2019-nCoV «теоретично» може поширюватися повітряно-крапельних шляхом. Однак, він наголосив, що потрібно провести додаткові дослідження, щоб довести це.

Читайте такожЄвросоюз евакуював із китайського Уханя понад 550 громадян

Твердження про можливості коронавірусу поставив під сумнів дослідник Фень Лудзяо з китайського Центру контролю й профілактики хвороб. Він сказав пресі, що немає жодних доказів здатності вірусу передаватися через повітря. За його словами, найбільш вірогідний спосіб передачі – це прямий контакт, коли хтось вдихає повітря поблизу хворої людини, яка кашлях чи чхає. Однак, це не можна назвати передачею повітряно-крапельним шляхом. Також вчений додав, що навряд чи вірус здатен передаватися через фрукти і овочі. Фень порадив суспільству провітрювати приміщення принаймні двічі на день, щоб скоротити шанси поширення вірусу.