У Бразилії вивчають ще один потенційно небезпечний штам COVID / REUTERS

У Бразилії медики і науковці описали штам коронавірусу під назвою "Лямбда" (C.37), який викликає занепокоєння через високі темпи поширення.

Вперше цей штам був виявлений в Перу в серпні 2020 року і швидко поширився в Південній Америці. На сьогодні його зафіксували в 26 країнах Америки, Європи та Океанії. Штам привернув до себе увагу завдяки високій швидкості поширення. Попри це, в Бразилії перший випадок «Лямбди» зафіксували тільки в лютому цього року.

Вчені провели дослідження штаму, їх висновки опубліковані у вигляді пре-принта на сайті MedRxiv і чекають рецензування.

Відео дня

Першим бразильським пацієнтом зі штамом став молодий чоловік, який повернувся з поїздки в Аргентину. У хворого проявилися симптоми респіраторного захворювання, а через кілька днів його стан зажадало госпіталізації. Через загострення перебігу хвороби його перевели в інтенсивну тепапію.

Читайте такожВчені заявили про ефективність комбінації вакцин AstraZeneca та Pfizer

Вчені описали вісім нових мутацій цього штаму, на додаток до 19 вже відомих. Передбачається, що штам відрізняється підвищеною трансмісивністю і спровокував загострення епідемії в таких країнах як Чилі, Перу, Еквадор і Аргентина. Однак робити про це однозначні висновки наразі не можна.

Неясно також, наскільки ефективно від "Лямбди" захищають сучасні вакцини.

Вас також можуть зацікавити новини