Ілюстрація REUTERS

Швеція обійшлася без карантину в період пандемії коронавірусу. В результаті, в країні зареєстровано катастрофічні показники смертності, якщо порівнювати з сусідніми державами.

Читайте такожКоронавірус вже ніколи не зникне - головний епідеміолог Швеції

У Швеції спостерігається дуже позитивний спадний тренд за кількістю захворілих і померлих від коронавірусу, при цьому влада так і не змінила свого підходу до боротьби з епідемією. Країна обійшлася без введення карантину, тут навіть немає обов'язкового носіння масок. Нинішню політику формував головний епідеміолог країни Андерс Тегнелл. На останній прес-конференції він заявив, що кількість важких пацієнтів близька до нуля, а крива заражень коронавірусом теж поповзла вниз, повідомляє medikforum з посиланням на The Daily Mail.

Відео дня

Тегнелл залишився вірний собі, коли сказав, що немає ніякого сенсу носити маски в громадському транспорті, і у науки немає доказів їхньої ефективності. Швеція залишається однією з двох європейських країн поряд з Білоруссю, яка відмовилася від запровадження карантинних обмежень. Правда, на відміну від Білорусі, в Швеції все-таки забороняли публічні заходи з кількістю учасників більше 50 осіб, закривали для відвідувань будинки престарілих і зупиняли навчання у вузах.

Але в цілому, влада обмежувалася лише рекомендаціями, але не заборонами. У результаті, кількість померлих від коронавірусу в цій країні перевищує 5 700 осіб, що набагато більше, ніж у Данії, Норвегії та Фінляндії разом узятих. Крім того, Швеція першою відкрила кордони для літніх відпусток.