У конкурсі можуть брати участь будь-які особи, в тому числі, і попередній орендар \ УНІАН

У Києві проведуть конкурс на право оренди майнового комплексу кінотеатру «Київ» у зв’язку з завершенням угоди з ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ».

Читайте такожОрендарям кінотеатру «Київ» не продовжать договір

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні на прес-брифінгу заступник голови КМДА Володимир Слончак, коментуючи подальші плани міської влади щодо використання будівлі кінотеатру.

Відео дня

«На сьогодні міською владою прийнято рішення з метою виконання планових показників надходжень до бюджету від орендної плати, ефективного використання комунального майна міста Києва та реалізації механізмів, визначених в новому порядку передачі майна комунальної власності, який набув чинності з 1 січня 2019 року, і визначено за доцільне проведення процедури прозорого конкурсу щодо передачі будівлі кінотеатру в орендне користування для кінопоказів та культурно-мистецьких заходів», - сказав Слончак.

З цією метою, зазначив він, будуть вжиті заходи відповідно до нового положення, а саме: визначення ринкової вартості будівлі, розрахунку орендної плати , проведення процедури вивчення попиту, а також проведення самого конкурсу на право оренди кінотеатру.

«У конкурсі можуть брати участь будь-які особи, в тому числі, і попередній орендар», - підкреслив Слончак.

Він зауважив, що переможцем конкурсу стане той учасник торгів, який запропонує найбільший розмір орендної плати. «Хочу сказати, що цей прес-реліз є офіційним запрошенням потенційних орендарів на право використання будівлі кінотеатру «Київ», - додав представник КМДА.

Під час прес-брифінгу він нагадав, що у 1998 році розпорядженням КМДА майновий комплекс кінотеатру було передано ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ», було укладено відповідний договір терміном на 10 років – до 4 січня 2009 р. Потім договір оренди з цим же суб’єктом господарювання був пролонгований на такий самий період – до 4 січня 2019 року.

Влада Києва планує, що сума оренди приміщення кінотеатру «Київ» за новим договором буде не менше 700 тис. грн на місяць, при тому що нині вона становить 47 тис. грн.

«На сьогодні, за попередніми оцінками, ми плануємо, що старт цього конкурсу буде не менше 700 тис. грн на місяць за будівлю», - сказав на прес-брифінгу директор Департаменту комунальної власності КМДА Андрій Гудзь.

Він пояснив, що орендна ставка в 47 тис. грн, яка діяла останні роки, не могла бути переглянута у сторону збільшення, бо це було записано у договорі оренди з ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ», що був пролонгований на тих самих умовах.

Гудзь пояснив, що орендна ставка визначається на підставі експертної оцінки вартості майна. Найближчим часом буде зроблена незалежними експертами така оцінка. Він додав, що у нових правилах оренди комунального майна передбачається проведення експертної оцінки кожні три роки, таким чином влада зможе актуалізувати і суму орендної ставки. Раніше такої можливості не було.

«На сьогодні місто розглядає виключно оренду цього кінотеатру. Ніякого відчуження його не буде», - запевнив Слончак.

Він нагадав також, що будівля кінотеатру – це пам’ятка архітектури місцевого значення, тому новий орендар повинен буде укласти охоронний договір з Департаментом культурної спадщини, в якому буде також визначено цільове призначення використання будівлі – як кінотеатр.

«Очікуємо провести конкурс: я думаю за місяць-півтора буде проведено конкурс на цю будівлю», - сказав він щодо термінів.

Він також зауважив, що найвища орендна ставка не є єдиним критерієм відбору. «В умовах договору будуть прописані заходи, які потенційний орендар зобов’язаний буде виконувати, в тому числі проведення культурно-мистецьких заходів , які необхідні місту», - сказав Слончак. Він також додав, що в умовах конкурсу передбачено прописати про обов’язковість проведення капремонту кінотеатру за рахунок орендаря, оскільки обладнання кінотеатру є приватною власністю. Якщо теперішній орендар не виграє конкурс, то може забрати його.

Заплановані раніше у кінотеатрі заходи у період до визначення нового орендаря, за його словами, можуть відбуватись.

За інформацією посадовців КМДА, останній орендар підписав 4 договори субаренди приміщень кінотеатру на площу 886 кв. м, за яку отримував 208 тис. грн щомісяця. Щодо подальшої долі цих договорів Слончак зазначив: «Вони не працюватимуть, оскільки вказані договори підписані без відома Департаменту комунальної власності щодо терміну суборенди».

За його словами, новий орендар, який отримає право оренди за конкурсною процедурою, надалі буде визначатись із можливістю інших договорів за погодженням з КМДА.

Довідка УНІАН. Кінотеатр «Київ» розташований на вулиці Велика Васильківська, 19, є комунальним кінотеатром і останні роки перебуває в оренді.

Кінотеатр «Київ» відкрився 23 листопада 1952 року. Будівництво кінотеатру почалося ще до війни. Завдяки новим рішенням «Київ» став одним із зразкових кінотеатрів країни.

З 2000 року в кінотеатрі почався перший за п'ятдесят років капітальний ремонт. Кінотеатр було повністю реконструйовано. Тепер це — культурний центр "Кінотеатр «Київ».