Добриво - дуже корисна для рослини речовина / фото ua.depositphotos.com

Добриво - корисна штука для рослин, будь-то кімнатні квіти або розсада на городі. Вони живлять і зміцнюють рослини, підвищують урожайність, а також збагачують ґрунт речовинами, яких не вистачає вашим саджанцям.

Раніше ми говорили про те, чим корисні апельсинові кірки для городу, а сьогодні розглянемо деякі популярні варіанти, як можна використовувати добрива з користю.

У попередньому матеріалі ми вже розповідали важливі нюанси, як збільшити врожай полуниці в 10 разів.

Відео дня

У багатьох з нас є невелика дача, або хтось і зовсім живе в приватному будинку та має можливість вирощувати свіжі овочі й фрукти. Але для того, щоб бути впевненим у майбутньому врожаї, слід вдатися до використання тих чи інших добрив. Зрештою, не тільки ви хочете поласувати своїми полуничками і огірочками - комахи та інші шкідники здатні з'їсти все раніше, ніж ви схаменетеся.

Що таке гірчична макуха

Зовсім скоро весна й настане пора садити майбутні ласощі, і для захисту від всяких медведок, дротяників й інших "нахлібників" можна використовувати гірчичну макуху як добриво. При посадці в лунку з насінням або розсадою засипаємо по столовій ложці порошку макухи, і через тиждень шкідників як не бувало.

Гірчична макуха - це органічне добриво, тому порадує шанувальників всього екологічного, чистого й безпечного. Макуха - це те, що залишилося після віджиму насіння для олії. Для городів підійде продукт, отриманий після холодного віджиму. А ось якщо олія робилося при високих температурах і за допомогою хімреагентів, макуха після таких обробок не підійде, і навіть може погіршити ріст рослин.

Як добриво гірчична макуха має бактерицидні та інсектицидні властивості. Вона бореться зі шкідливою мікрофлорою, у тому числі гнильними бактеріями, а також збудниками фітофторозу і фузаріозу - а ця гидота "пристає" до картоплі й огірків, і інших культур. При цьому, гірчична макуха абсолютно нешкідлива для самих рослин, ґрунту і корисних комах.

Гірчична макуха - те, що залишилося після віджиму насіння гірчиці для олії / фото ua.depositphotos.com

Як використовувати гірчичну макуху в ході посівних і посадкових робіт:

  • для баклажанів, картоплі, томатів, перцю - по столовій ложці на лунку;
  • для цибулі та часнику - по жмені на метр борозни;
  • для огірків, кабачків і патисонів - по ложці;
  • для моркви, буряка, селери, петрушки кореневої та інших коренеплодів - по повній жмені на метр;
  • а для полуниці - по половині ложки на лунку.

Після обробки макуху обов'язково слід присипати землею, щоб вона почала діяти.

Інші добрива для городу

Звичайно, існує безліч інших добрив, які допоможуть вам зберегти рослини та підвищити врожайність.

Наприклад, хороше добриво для полуниці з органічних - це біогумус, деревна і трав'яна зола, перегній. З мінеральних можна (але обережно) використовувати азот, а також фосфор і калій. У магазинах продаються як готові склади добрив, також можна приготувати їх самостійно.

Добриво для полуниці буває органічним і мінеральним / фото ua.depositphotos.com

Добриво для картоплі також може бути як мінеральним, так і органічним. До останніх відносяться компост, деревна зола, сидерати, перегній, гній, торф. А серед мінеральних, найкращим добривом для картоплі називають нітроамофоску. Додатково можна додати сульфат калію або калієву селітру.

До удобрення для картоплі можна додати сульфат калію / фото ua.depositphotos.com

А якщо ви шукайте добриво для огірків, радимо звернути увагу на ті, що містять сульфат калію, сечовину і суперфосфат. Серед добрив на основі калію (огірочки люблять такі підгодівлі) можна звернути увагу на калій сірчанокислий або калій магнезію. Підняти врожайність допоможуть добрива з золою.

Огірочки люблять калійні підгодівлі / фото ua.depositphotos.com

Кімнатні рослини - що зробити щоб цвів спатифиллум

Не любить спатифіллум прямих сонячних променів, холод, пересушене повітря, занадто великі горщики і... негативну обстановку (не дарма його ще називають жіноче щастя). Горщик для цієї рослини має бути трохи меншим, ніж може здатися зовні - коріння повинні повністю освоїти його обсяг. Вологість повітря повинна бути підвищеною.

Якщо вам цікаво, чим поливати жіноче щастя, щоб цвіла квітка - робіть це відстояною не менше 12 годин водою кімнатної температури або трохи тепліше 2-3 рази на тиждень. Коли рослина цвіте, полив йому потрібен рясний, а в інший час вистачить помірного, головне - не пересушити ґрунт.

Підгодовувати спатифіллум можна універсальним добривом / фото ua.depositphotos.com

Підгодовувати спатифіллум достатньо універсальним добривом раз на тиждень у весняно-осінній період і раз у два-три тижні - в іншу пору року. Ця рослина не дуже любить, коли переборщують з добривами, тому краще купити готову суміш.

Вас також можуть зацікавити новини: