false

Яке свято 5 червня 2020

У цей день світ відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища, Міжнародний день боротьби з незаконним, нерегульованим рибним промислом і Всесвітній день проти видової дискримінації.

Читайте такожТрійця 2020 в Україні: традиції свята, коли та скільки відпочиватимемоВ США святкують День кетчупу, День монгольф'єра, День пончика, Пряниковий день, у В'єтнамі - Свято середини року, у Данії – День Конституції, День батька, на Сейшельських островах - День визволення, на Багамських островах - День праці, В Екваторіальній Гвінеї - День президента, в Азербайджані - День меліоратора.

Пам'ятні дати 5 червня, річниці та події

У 1783 році французькі винахідники брати Монгольф'є у рідному містечку Annonay запустили на висоту 500 м перший у світі тепловий аеростат - повітряна куля. Він був виготовлений із паперу з прокладкою з лляного полотна. Висота кулі склала 15 метрів, об'єм - 2200 кубічних метрів, а важив він більше 200 кг. В центрі кошика була розташована решітчаста жаровня з дроту, від якої гаряче повітря піднімався вгору і заповнював оболонку кулі. Перший політ відбувся без пасажирів. Але вже 21 листопада 1783 року знайшлися сміливці: Пілатр де Розьє і Франсуа Д'арланд пролетіли на ньому майже півгодини. В 1906 році були влаштовані перші повітроплавні змагання на кубок, організований американським магнатом Гордоном Беннетом.

Відео дня

У 1799 році німецький натураліст Олександр фон Гумбольдт разом з французьким ботаніком Е Бонпланом почали подорож по Центральній і Південній Америці. Матеріали експедиції увійшли до 30-томної «Подорожі у рівноденні області Нового Світу в 1799-1804 роках».

В 1940 році в США були продемонстровані перші шини з синтетичної гуми.

У 1947 році держсекретар США Джордж Маршалл виголосив промову в Гарвардському університеті, в якій виклав програму допомоги післявоєнній Європі, пізніше отримала назву «план Маршалла».

У 1957 році дослідник наркотиків доктор Герберт Бергер ініціював перед АМА перевірку спортсменів на допінг.

У 1968 році після перемоги на первинних президентських виборах у Каліфорнії був смертельно поранений сенатор Роберт Кеннеді, який помер на наступний день. Постраждали ще п'ять чоловік. Вбивця Серхан Бишара був відразу ж схоплений. 24-річний палестинсько-йорданський іммігрант був засуджений до довічного ув'язнення. Адвокати Серхана опублікували заяви, стверджуючи, що мають докази того, що його підставили. Але суд розглядати цю версію відмовився. Тіло Кеннеді покоїться в Соборі Святого Патрика в Нью-Йорку протягом двох днів; похоронна меса відбулася 8 червня. Тіло було поховано поруч з його братом Джоном на Арлінгтонському національному кладовищі. Його смерть ініціювала початок захисту кандидатів у президенти з боку Секретної служби Сполучених Штатів.

Ілюстрація REUTERS

У 1977 році 5 червня в продажу з'явився перший персональний комп'ютер Apple II.

У 1981 році американський вчений з Центру з контролю над захворюваннями М. Готліб вперше описав новий вірус, глибоко вражає імунну систему людини, - AIDS, синдром набутого імунодефіциту. У 1983 році французькі вчені під керівництвом професора Монтаньє в інституті Пастера вперше виділили з лімфатичного вузла хворого вірус, що викликає цю хворобу. У наступному році такий же вірус вдалося виділити вченим Інституту вірусології людини Мерілендського університету (США). У 1987 році Всесвітня організація охорони здоров'я прийняла його єдину назву – «вірус імунодефіциту людини - ВІЛ. Були встановлені та шляхи зараження ВІЛ: статевий, який є домінуючим, внутрішньовенний і передача ВІЛ від інфікованої матері дитині. Бурхливе зростання інфікованості ВІЛ розпочався з 1995 року. СНІД – кінцеву стадію розвитку ВІЛ-інфекції назвали «Чумою 20 століття», але вона перекочувала і на простори 21 століття. Значний прогрес у протидії Снід в останні 15 років сприяв прийняттю глобального зобов'язання покласти край епідемії до 2030 року. На сьогодні у світі понад 37 млн чоловік живе з ВІЛ, лише 22 млн людей, з них отримують антиретровірусну терапію, майже 2 млн осіб заражаються вірусом щорічно. Причому тільки 70% людей, інфікованих ВІЛ, знають про свій позитивний статус. Україна займає провідне місце в Європі по захворюваності на ВІЛ.

У 2009 році суд Каліфорнії виніс смертний вирок 38-річного Реймонда Чи ойлер, скоєно 20 підпалів лісів, внаслідок яких загинуло 5 осіб - пожежники, які намагалися врятувати від вогню сільський будинок. Ойлер не припинив палити ліси, навіть коли дізнався про загибель людей. Понад 10 тисяч чоловік тоді прийшли на похорон пожежних, чотирьом з яких не було ще й тридцяти. За словами судді Чарльза Моргана, Ойлер «задався метою довести округ в хаос» і, у міру набуття досвіду, влаштовував пожежі все більш продумано і витончено. У 17 випадках з 20 він використовував запальну суміш. Лісові пожежі в Каліфорнії відбуваються практично кожну осінь, завдаючи мільярдний збиток. Основною їх причиною є сухий і жаркий клімат, проте влада і громадськість впевнені, що тут не обходиться без злого умислу.

У 2010 році в Португалії набув чинності закон про одностатеві шлюби.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 5 червня вшановує пам'ять єпископа Леонтія / ua.depositphotos.com

Православна церква 5 червня вшановує пам'ять єпископа Леонтія. У народі день назвали Леонтій Коноплянник. День сприятливий для миру з тими, з ким у сварці.

Що сьогодні не можна робити

Не можна займатися важкою фізичною працею і лаятися.

Прикмети на 5 червня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- по землі до сходу сонця розповзається туман – чекайте швидкої негоди;

- цвіте горобина – до хорошого врожаю конопель;

- багато мошок і комарів – до сухої і теплої погоди;

- багато оводів - врожай буде багатим.

5 червня іменини

Іменини Михайла, Ігнатія, Дмитра, Петра, Івана, Василя, Костянтина, Давида, Микити, Данило, Андрій, Олександра, Романа, Адріана, Сильвестра, Геннадія, Євфросинії і Якова.