Соковиті гречаники - рецепт / фото pidkazka.com

Гречаники – дещо незвичайна, але дуже смачна страва української кухні. Це такі собі гречано-м'ясні котлетки.

Читайте такожПишні вареники на пару: як приготувати неймовірні смаколики

Готуються гречаники з м'ясного фаршу з додаванням вареної гречаної крупи. Пропорції фаршу і гречки можна варіювати залежно від особистих уподобань. Фарш теж можна використовувати будь-який, який кому до душі.

Відео дня

Їх смажать на сковороді, тушкують у соусі в глибокій сковороді або запікають у духовці. Тушковані або запечені в соусі вони виходять м'якшими й соковитішими.

Гречаники у томатному соусі

  • Крупа гречана - 1 ст.
  • Фарш м'ясний - 0,5 кг
  • Яйця курячі - 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 2-3 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Кетчуп - 2-3 ст. ложки
  • Цукор - 1 ст.л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком
  • Борошно - для панірування
  • Олія - для смаження

Промити гречану крупу, посолити, додати 2 склянки води. Зварити гречку до готовності. З'єднати фарш, готову гречку, дрібно нарізану цибулину, яйця, сіль і перець. Усе ретельно перемішати. З отриманого фаршу сформувати котлетки й обваляти їх у борошні.

На розігрітій сковороді обсмажити в олії гречаники з двох боків і скласти їх у каструлю.

Як готувати гречаники / фото 1000.menu

Готуємо соус. Нарізати цибулю, моркву натерти на тертці. Обсмажити цибулю з морквою. Додати томатний кетчуп, сіль, цукор та перець. Підсмажимо соус, потім долити воду (2-3 чашки). Соус повинен покипіти.

Залити гречаники томатним соусом (можна додати трішки води). Тушкувати їх у томатному соусі на повільному вогні 30-40 хвилин.

Гречаники із курячого фаршу з начинкою

  • Фарш курячий - 400 г
  • Крупа гречана - 100 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Яйце куряче - 1 шт.
  • Мелений чорний перець - за смаком
  • Борошно або панірувальні сухарі
  • Сіль - за смаком
  • Рослинна олія

Для начинки

  • Яйця курячі - 2-3 шт.
  • Сметана - 2 ст. л.
  • Петрушка свіжа - кілька гілочок
  • Сіль - за смаком

Гречку відварити у злегка підсоленій воді до готовності. Цибулю почистити, дрібно нашаткувати й обсмажити на рослинній олії.

У курячий фарш вбити сире яйце, всипати обсмажену цибулю та охололу гречку. Посолити, поперчити й додати спеції за смаком. Ретельно перемішати.

Готуємо начинку. 3 яйця відварити круто. Очистити й потерти на тертці. Додати до яєць сметану та подрібнену зелень, посолити і добре перемішати.

Рецепти приготування гречаників / фото delo-vcusa.ru

Взяти ложкою частину фаршу і зробити з нього плаский корж. На середину кожного коржика покласти начинку. Сформувати невелику котлетку так, щоб начинка була всередині. Обваляти гречаники у борошні.

Обсмажити гречаники з двох боків на рослинній олії. Подавати гарячими.

Гречаники в духовці

  • Гречка (відварна) - 400 г
  • Яловичина - 600 г
  • Цибуля ріпчаста - 200 г
  • Часник - 2 зубчики
  • Сіль за смаком
  • Яйце куряче - 1 шт.
  • Панірувальні сухарі - 200 г
  • Олія - 2 ст.л.
  • Томатна паста - 1-2 ст.л.
  • Вода - 1 склянка
  • Зелень - для подачі

Перемолоти через м'ясорубку яловичину. Перекрутити гречану кашу, цибулю і часник.

У миску з фаршем розбити куряче яйце. Додати за смаком сіль. Змішати фарш в однорідний. Злегка відбити руками.

Читайте такожЯк приготувати булгур: рецепти страв з популярної крупи

Мокрими руками сформувати міні-котлети. Гречаники повинні бути злегка витягнутими, але не такими великими, як класичні котлети. Обваляти їх у паніровці.

Скласти гречаники в форму. Дно форми попередньо змастити рослинною олією. Відправити в духовку на 30 хвилин. Температура нагріву духовки має бути 220°C.

Коли гречаники злегка підрум'яняться, додати томатний соус. Томатний соус приготувати з томатної пасти, розведеною у воді, трохи досолити. Відправити форму з гречаниками у томатному соусі в духовку ще на 15 хвилин. Режим нагріву – максимальний.