
Неймовірно розсипчасті, пухкі, ніжні, ароматні, а також родзинко-родзинкові – все це можна сказати про такі смаколики, як кекси.
Кекси – це смачна солодка випічка з бісквітного або дріжджового тіста. Аби збагатити смак цієї випічки, у кекси часто додають родзинки, горіхи, повидло, цукати та присипають їх цукровою пудрою.
До того ж цю здобу зовсім нескладно готувати, а процес випікання займе небагато часу. Кекси будуть чудовим апетитним доповненням до улюбленого чаю чи кави.
Повітряні кекси на кефірі
- Борошно – 230 г
- цукор – 150 г
- кефір – 130 мл
- вершкове масло – 100 г
- яйця – 2 шт.
- розпушувач – 10 г
- ванільний цукор – 1 ч.л.
- сіль – невелика дрібка
- родзинки (за бажанням) – 100 г
- цедра невеликого лимона (за бажанням)
Яйця розтираємо з цукром, ванільним цукром і сіллю. Додаємо розтоплене масло (не гарячим), кефір, родзинки і цедру лимона. Все добре перемішуємо.
В окремому посуді змішуємо борошно з розпушувачем і просіваємо в яєчно-кефірно-масляну суміш. Добре перемішати.

Розкладаємо його по формах (заповнюючи приблизно на 3/4 об’єму). Силіконові форми можна нічим не змащувати, алюмінієві ж обов’язково слід змастити маслом, а краще вставити додатково паперові формочки.
Випікаємо при температурі 180°С до красивого рум’яного кольору, в середньому 30-35 хвилин. Перевіряємо готовність за допомогою дерев’яної шпажки або сірника. Остуджені кекси за бажанням посипаємо цукровою пудрою.
Ніжні сирні кекси з вишнею
- Борошно – 200 г
- розпушувач для тіста – 5 г
- сіль – 0,5 ч. л.
- цукор-пісок – 80 г
- сир – 150 г
- молоко – 150 мл
- яйця – 2 шт.
- олія – 60 мл
- вишня – 150 г
У мисці змішуємо просіяне борошно, розпушувач, сіль і цукор.
Сир розминаємо і додаємо до нього молоко, яйця і масло. Перемішуємо.
Змішуємо рідку і суху частину.
Додаємо в готове тісто вишню і розкладаємо його по формах. Силіконові форми можна не змащувати. Випікаємо кексики в розігрітій до 200°С духовці близько 30 хвилин.
Кекси "Брауні" (шоколадні)
- Борошно – 100 г
- масло вершкове – 180 г
- шоколад – 100 г
- цукор – 200 г
- яйця – 4 шт.
- какао – 40 г
- розпушувач – 1 ч.л.
Вершкове масло розтопити з шоколадом на водяній бані, трохи остудити і злегка збити міксером. Додати цукор і знову добре збити.

Далі по одному додаємо яйця і після кожного збиваємо масу впродовж хвилини.
В окрему ємність просіюємо борошно, какао і розпушувач.
Об’єднуємо сухі й рідкі інгредієнти та вимішуємо тісто до однорідності.
Розкладаємо тісто по формах (кількість тіста розрахована десь на 12-14 невеличких кексиків). Випікаємо кекси в розігрітій до 180°С духовці близько 20 хвилин.
Ароматні пряні кекси
- Борошно – 300 г
- олія – 150 мл (без запаху)
- яйця – 3 шт.
- цукор – 150 г
- сметана – 50 г
- розпушувач тіста – 10 г
- імбир сухий – 1,5 ч.л.
- кориця – 1 ч.л.
- мускатний горіх – 0,5 ч.л.
- яблука – 2-3 шт.
- крупа манна – 40 г
Борошно просійте з розпушувачем, додайте всі спеції та перемішайте.
Яйця збийте з цукром, потім збиваючи, потроху вливайте олію. Збивайте до розчинення цукру. Повинна вийти легка повітряна маса.
Читайте такожЯк приготувати окрошку: прості рецепти смачної страви
У суху масу додайте половину масляної суміші та сметану. Розмішайте ложкою.
Потім додайте решту маси і розмішайте до однорідності. Сильно вимішувати не потрібно.
Яблука помийте, очистіть від серцевини та шкірки. Наріжте невеликими шматочками та перемішайте з манкою.
Додайте яблука в тісто, перемішайте. Розкладіть тісто в порційні форми. Силіконові можна нічим не змащувати, металеві краще змастити олією.
Випікайте кекси 25-30 хвилин при температурі 180°С. Потім вимкніть духовку і залиште їх там на 7-10 хвилин. Посипте остиглі кекси цукровою пудрою і подавайте до столу!