Торт із полуницею "Фрезьє" / ua.depositphotos.com

Цей бісквітний торт із полуницею - невеличка адаптація та полегшена версія оригінального десерту. Австралійсько-китайський кондитер і фудблогер Кетрін Чжан пропонує замість традиційного бісквіта женуаз приготувати більш легкий японський "бавовняний" бісквіт, а дорогий марципан замінити тонким шаром збитих вершків. Торт виходить ніжним і смачним, не кажучи вже про те, що він просто приголомшливий.

Торт "Фрезьє" - це класичний французький десерт, що складається з шарів бісквіта женуаз, мусового крему, полуниці та мигдальної пасти (марципану). Назва походить від французького слова "fraise", що позначає полуницю. У результаті виходить приголомшливий маленький торт із красиво викладеною по контуру розрізаною навпіл полуницею.

Раніше ми розповідали, як приготувати "Сльози ангела" - ще один дивовижно красивий французький десерт.

Відео дня

Торт "Фрезьє" - рецепт від кондитера Кетрін Чжан

Інгредієнти для бісквіта:

  • 15 г вершкового масла (1 ст. л.);
  • 30 г олії (2 ст. л. + 1 ч. л.);
  • 40 г молока (2 ст. л. + 2 ч. л.);
  • 30 г цукру (частина I) (2 ст. л. + 1 ч. л.);
  • 70 г борошна (½ склянки + 2 ст. л.);
  • 3 яйця;
  • 60 г цукру (частина II) (½ склянки + 1 ч.л.).

Для ванільного крему:

  • 200 г молока (¾ склянки + 4 ст. л.);
  • 100 г цукру (½ склянки);
  • 16 г кукурудзяного крохмалю (2 ст. л.);
  • 1 яєчний жовток;
  • ½ ч. л. ванільної пасти*;
  • 20 г вершкового масла (1 ½ ст. ложки).

*ванільну пасту можна замінити ванільним цукром, але тоді цукру білого потрібно буде взяти на ½ ч. л. менше.

Для збитих вершків:

  • 450 г жирних вершків (36-40%);
  • ¼ ч. л. желатину;
  • 1 ст. л. холодної води;
  • 50 г цукру (¼ склянки).

Для прикраси:

  • 500 г свіжої полуниці однакового розміру.

Як приготувати французький торт "Фрезьє"

"Фрезьє" з полуницею / zhangcatherine.com

Готуємо бісквіт.

Розігрійте духовку до 160°C. Збийте яєчні жовтки. Нагрійте молоко, масло, вершкове масло і цукор (частина I) на повільному вогні, помішуючи, поки цукор не розтане. Продовжуючи помішувати, влийте молочну суміш у яєчні жовтки і перемішайте до однорідності. Просійте борошно в отриману суміш і знову перемішайте до однорідності.

Збийте яєчні білки з цукром (частина II) за допомогою міксера до стійких піків. У три прийоми і дуже акуратно додайте отриману меренгу в жовткову суміш, намагаючись не здути бульбашки.

Обгорніть дно та стінки роз'ємної форми** (діаметр 20 см) складеною вдвоє фольгою - це вбереже форму від підтікання. Якщо форма нероз'ємна, то пропустіть цей крок. Зсередини форму вистеліть пергаментом. Перекладіть тісто у форму для торта і помістіть її в духовку на водяну баню - поставте на деко з гарячою водою. Випікайте 60 хвилин, потім вимкніть і залиште бісквіт у духовці ще на 15 хвилин (духовку не відкривайте). Остудіть бісквіт, дістаньте з форми, зніміть пергамент.

**Форму для торта можна брати як круглу, так і квадратну.

Готуємо ванільний крем.

Нагрійте молоко на повільному вогні до появи пари. З'єднайте яєчний жовток, цукор, кукурудзяний крохмаль і ваніль та збийте. Додайте до яєчної суміші підігріте молоко та знову збийте. Перелийте в сотейник та нагрівайте на повільному вогні, постійно помішуючи, - до загустіння. Зніміть з вогню і додайте вершкове масло, перемішайте. Перекладіть крем у миску і накрийте плівкою в контакт - притискаючи плівку до поверхні крему. Охолодіть крем, а потім збийте його та перекладіть у кондитерський мішок.

Готуємо збиті вершки.

З'єднайте желатин і воду та залиште набухати 5 хвилин. Змішайте вершки та цукор і збийте їх за допомогою міксера до м'яких піків. Желатинову суміш розтопіть у мікрохвильовці протягом 20 секунд, додайте до них ложку вершків і перемішайте до однорідності. Продовжуючи збивати вершки, додайте желатин і збийте до середньо-стійких піків. Перекладіть вершки в кондитерський мішок.

Збираємо торт.

Зріжте акуратно тонкий верхній шар бісквіта, потім розріжте бісквіт на два тонких коржі. Кільце для торта (можна використовувати роз'ємну форму) викладіть зсередини ацетатною плівкою або звичайним пергаментним папером. Покладіть одну частину бісквітного коржа на дно форми. Викладіть з боків розрізану навпіл полуницю - зрізаною стороною до стінок кільця. Заповніть проміжки між полуницею збитими вершками.

Викладіть у центр крем, розкладіть цілі ягоди полуниці плоским боком донизу поверх крему, поки не покриєте основу торта. Заповніть проміжки, що залишилися, збитими вершками (не забудьте залишити трохи вершків для верху торта), потім покладіть шар торта, що залишився.

Викладіть зверху решту збитих вершків і розрівняйте їх лопаткою. Прикрасьте торт полуницею, що залишилася, і поставте в холодильник для застигання на 3-4 години або на ніч.

Після застигання зніміть кільце з торта й акуратно видаліть ацетатну смужку (або пергаментний папір) перед подачею.

Вас також можуть зацікавити новини: