Місячний посівний календар на грудень 2023 Україна / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Грудень - доволі спокійний місяць для садівників та дачників. Цього місяця на городі та в саду роботи небагато, але є чим зайнятися на підвіконні. Триває укриття зимуючих на ділянці рослин від морозів. На грядках з озимими рослинами можна провести снігозатримання.

Місяць значно впливає на здоров'я та життєві цикли рослин. Місячний календар садівника допоможе вдало розпланувати справи на ділянці у грудні та попередить про небезпечні дати.

Місячний посівний календар на грудень 2023 року на кожен день

1 грудня - у теплиці та на підвіконні можна розпочати посів щавлю, шпинату, редиски та салату. У саду рекомендується провести зимове щеплення та підготовку живців. Цей день підходить для замочування насіння, вирощування салату та пересадки рослин у горщиках. Однак не рекомендується використовувати мінеральні добрива та отрутохімікати.

Відео дня

2-3 грудня - вдалі дні для вирощування зелені, пряних трав та лікувальних рослин. У городі слід провести розпушування та підгортання ґрунту, обприскування рослин від шкідників та хвороб. У саду займіться снігозатриманням. Садити, пересаджувати, поливати, підгодовувати та прищипувати рослини не рекомендується.

4-6 грудня - чудовий час для посадки салатів, зелені, цибулі, часнику, селери, а також для розпушування ґрунту та снігозатримання. Підходить для обрізання хворих та сухих гілок дерев. У саду та на клумбі настає сприятливий період для посадки квітів та плодових дерев. Замочування насіння не рекомендується.

7-8 грудня - хороші дні для вирощування на зелень петрушки, мангольду та селери, посіву коренеплодів та пікірування саджанців. Також рекомендується провести прищипку кущів та дерев, санітарну обрізку. Дозволені посадки та пересадки квітів. Рослини можна укрити на зиму. Обприскування отрутохімікатами не рекомендується.

9-11 грудня - дуже сприятливі дні для посадки та пересадки будь-яких рослин. Можливе підгодовування та обробка рослин, проведення обрізки та зимового щеплення, заготівля живців та замочування насіння. Однак не рекомендується розмноження рослин через поділ коренів та цибулин у ці дні, згідно з посівним календарем.

12-14 грудня - дні молодика. Місячний посівний календар не рекомендує турбувати рослини.

Місячний посівний календар на грудень 2023 таблиця / картинка УНІАН

15-17 грудня - чудовий час для вирощування зелені та салатів, базиліка, цикорію. Рекомендується обприскування рослин від шкідників та хвороб. Успішно пройдуть замочування насіння, розпушування та прополювання ґрунту, а снігозатримання у саду. Слід уникати зайвого поливу, обрізки гілок та пошкодження коренів, щоб не уповільнювати процес загоєння.

18-19 грудня - сприятливі дні для посадки овочів, зелені та квітів. Рекомендується зменшити поливи та підживлення. Можна займатися снігозатриманням та підготовкою живців, але не рекомендується обробляти рослини від шкідників та обрізати дерева.

20-21 грудня - можна зайнятися підгортанням та обробкою рослин, проріджуванням всходів, прополюванням та захистом дерев від морозів та гризунів. Не рекомендується проводити посіви та пересадки рослин. Також не слід підгодовувати та надмірно поливати рослини.

22-24 грудня - родючі дні для посадки та вирощування різних культур на підвіконні, у теплиці та в саду. На клумбі можна посадити багаторічні та бульбоцибульні квіти, а на городі - замульчувати озимі рослини. У саду рекомендується займатися зимовим щепленням.

25-26 грудня - вдалий час для вигонки на зелень цибулі, часнику та петрушки, а також для закладання насіння на стратифікацію та посіву ампельних квітів. У саду можна провести підгортання снігом дерев та чагарників. Не рекомендується проводити пікірування та пересадку рослин.

27 грудня - день повного місяця. Місячний посівний календар на грудень 2023 року не рекомендує проводити роботи із рослинами.

28 грудня - можна сіяти овочі та зелень у теплиці та на підвіконні, а також висаджувати та пересаджувати розсаду, садити та обрізати кімнатні квіти. Рекомендується замочування насіння, використання мінеральних та органічних добрив, а також обробка від шкідників. Обрізання дерев проводиться лише за плюсової температури.

29-31 грудня - не рекомендується проводити посадки, пересадки, підживлення та прищипування рослин. Ці дні вважаються неврожайними. Можна займатися снігозатриманням і підгортанням рослин, прополоти зайві сходи та підгодувати розсаду на підвіконні.

Вас також можуть зацікавити новини: