Циклони в Україні можуть повторюватися все частіше / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Циклон "Філ", який вирував в Україні, став одним із найпотужніших у чорноморському регіоні за останні кілька десятиліть. Згодом такі циклони можуть утворюватися дедалі частіше. Про це попередив кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич, передає "Метеопрог".

За даними фахівця, цей циклон мав ряд особливостей, завдяки яким він виділявся на тлі інших фронтальних вихорів помірних широт, зокрема, "око бурі" на супутникових знімках, "вибухове" поглиблення над морською поверхнею та надзвичайно компактні розміри центральної частини. 

Тим не менш, за словами Кібальчича, не можна цю подію назвати "штормом століття", оскільки в попередньому столітті спостерігалися циклони подібної сили (наприклад, у жовтні 1969 року та листопаді 1992 року).

"Ймовірно, що з урахуванням зміни клімату повторюваність циклонів з ураганними вітрами в Азово-Чорноморському регіоні може зрости", - попереджає експерт.

За його словами, цьому також сприяє переважання додатної аномалії температури поверхні моря, яке влітку суттєво прогрівається, а взимку не встигає сильно охолонути. 

Наслідки циклону в Україні

За останніми даними, внаслідок негоди, що панувала в Україні 26-27 листопада, загинули 10 осіб. Ще 23 людини, серед яких 2 дитини, постраждали.

Наразі деякі дороги в Україні досі залишаються закритими, а на деяких відрізках доріг рух залишається ускладненим. Також досі знеструмлені 411 населених пунктів.

Вас також можуть зацікавити новини: