Олег Сенцов / REUTERS

У Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) закликають звільнити українського режисера Олега Сенцова, який в російській тюрмі оголосив голодування.

«Десять днів тому він розпочав голодування безстроково, і я хвилююся за його здоров’я. Я закликаю негайно звільнити його з гуманітарних міркувань», – заявив депутат, доповідач Егідіус Варейкіс, пише "Радіо свобода".

Він також нагадав про резолюцію Асамблеї, схваленій на початку цього року, у якій був заклик до звільнення «всіх українських в’язнів, взятих у полон та в’язнів у Росії та анексованому Криму».

Відео дня

Читайте такожУ МЗС не виключають можливість обміну Сенцова на керівника РІА "Новости Україна" Вишинського

Олег Сенцов, український режисер, якого у травні 2014 року затримали в Криму російські спецслужби разом зі ще трьома громадянами України. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням «у організації терактів на півострові Крим». Сенцов своєї провини не визнав і наполягав, що російський суд не має права судити громадянина України. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Сенцова і арештованого разом з ним Олександра Кольченка – політв'язнями.

16 травня 2018 року адвокат Сенцова повідомив, що його підзахисний оголосив безстрокове голодування. У такий спосіб Олег Сенцов вимагає звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських тюрмах.