Вашингтон привітав Митрополита Єпіфанія з обранням главою автокефальної української церкви / REUTERS

Сполучені Штати Америки вітають Митрополита Епіфанія з його обранням на посаду предстоятеля єдиної Православної церкви України.

Читайте такожЕпіфаній: автокефальна українська церква не буде силою захоплювати храми колишньої УПЦ МП (відео)

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті Державного департаменту США.

Відео дня

«Заснування Церкви стало історичним моментом для України. США продовжують надавати непохитну підтримку Україні і поважають свободу віросповідання, яка не піддається втручанню ззовні», - йдеться в заяві.

Підкреслюється, що свобода віросповідання поширюється на всіх українців, включно з тими, хто вирішить приєднатися, чи не приєднатися до нової православної церкви.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви в Україні.

Вселенський патріарх Варфоломій підтвердив, що 6 січня 2019 року вручить предстоятелю Православної церкви митрополиту Київському і всієї України блаженнішому Епіфанію томос про автокефалію.

Довідка УНІАН. 11 жовтня за результатами засідання Синоду Константинопольського патріархату було оголошено рішення, в якому говориться, що Вселенський патріархат продовжує процедуру надання автокефалії церкви України.

Крім того, було скасовано лист Синоду від 1686 року, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви, відновлено канонічні статуси предстоятеля УПЦ Київського патріархату, патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

3 листопада президент України і вселенський патріарх підписали угоду про співпрацю і взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом. 29 листопада Вселенський патріархат затвердив проект статуту Української церкви, якій буде надано томос про автокефалію.