Експерти припускають, що вже у 2023 році Україна може отримати ПДЧ / фото УНІАН

Україна може отримати План дій щодо членства у НАТО вже у 2023 році, а вступити у Північноатлантичний альянс у 2025 році.

Про це у ток-шоу "Прямий ефір" на телеканалі "Прямий" таку думку висловили політологи Олександр Палій і Сергій Таран.

Зокрема, Палій вважає, що Україна може вступити у НАТО вже у 2025 році.

Відео дня

Читайте такожУ Чорне море увійшли кораблі постійної протимінної групи НАТО

"Зараз Росія робить ставку на розхитування ситуації, на реванш через політику, через те, що вона змогла добитися своїх цілей війною. Тобто ми зараз бачимо, що фактично один дуже важливий етап Україна майже здолала. І я думаю, що якщо президент говорить про 2023-й рік як про подачу заявки в ПДЧ – це означає, що десь в 2025-у, швидше за все, Україна стане членом НАТО.

Звідки в мене такі оцінки? Ми побачили два роки тому прийняття до НАТО Чорногорії, яке відбулось практично менш ніж через рік після спроби перевороту Росії в Чорногорії. І зараз ми бачимо приєднання Македонії до НАТО, яке відбудеться до кінця цього року – практично через менш ніж рік після вирішення ключового питання, яке було по назві між Грецією та Македонією. Тобто на всі процедури, зазвичай, більше зараз не відводиться", - заявив політолог.

Сергій Таран також не виключає, що вже у 2023 році Україна може отримати ПДЧ.

"Хоча би тому, що за останні роки сталося набагато більш неймовірних історій в житті країни. Якби нам хтось сім років тому сказав, що Росія буде анексувати Крим і піде з танками на Донбас, якби сім років тому нам хтось сказав, що Україна з нічого зробить армію, і добровольці підуть на фронт, і що Україна отримає під час колосальної кризи безвізовий режим з Європейським Союзом, і ми зараз будемо говорити про членство в НАТО як реальну перспективу, – напевно, нам би ніхто не повірив. Набагато реальніше повірити, щоб в 2023 році отримати ПДЧ. І я думаю, що якщо політичний клас знову не проґавить свій шанс, який був справді у 2000 роках, і якщо цей курс збережеться, то я думаю, що є всі шанси, щоб у 2023 році отримати ПДЧ. Ну, до п’яти років можна отримати й членство в НАТО", - зазначив експерт.