Ілюстрація / REUTERS

Колишній начальник Генерального штабу Збройних сил України Володимир Замана перепідпорядкував усі роди військ під керівництво Військово-морських сил в Криму, що надало значні переваги Чорноморському флоту Російської Федерації у контролі та блокуванні дислокованих на півострові підрозділів Збройних сил України під час незаконної анексії.

Як передає кореспондент УНІАН, про головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив на прес-конференції в Києві.

Читайте такожРеформа ЗСУ за часів Замани фактично передбачала анексію Криму і створення "Новоросії" - Луценко

Відео дня

За його словами, 27 серпня 2012 року Замана як начальник Генштабу підписав та видав директиву про оперативне підпорядкування командуванню Військово-морських сил військових частин Повітряних сил ЗСУ, в результаті чого з 1 вересня 2012 року в оперативне підпорядкування ВМС увійшло управління тактичної групи Крим з підпорядкованими військовими частинами, у тому числі 204-а бригада тактичної авіації.

«Ці зазначені частини, які перебували на території АР Крим і були сформовані з найбільш дієздатних та боєздатних і новітніх видів озброєння мали можливість відбити будь-який напад у випадку його здійснення», - додав головний військовий прокурор.

Матіос наголосив, що «переформатування та перепідпорядкування всіх родів під керівництвом керівника ВМС в Криму надало значні переваги Чорноморському флоту РФ у контролі та блокуванні дислокованих у Криму підрозділів ЗСУ у випадку прихованої, гібридної чи відкритої агресії з метою анексії території АПР Крим. Що ми спостерігали, починаючи з 20-х чисел лютого 2014 року».

Як відомо, Замана перебував на посаді начальника Генерального штабу - головнокомандувача Збройних сил України з 18 лютого 2012 року по 19 лютого 2014 року.

19 лютого 2014 року тодішній президент Віктор Янукович призначив Іль'їна начальником Генштабу – головнокомандувачем ЗСУ, а перед цим звільнив його з посади командувача Військово-морських сил.

Правоохоронці вже затримали Заману. Колишньому начальнику Генерального штабу Збройних сил України Володимиру Замані оголошено про підозру у вчиненні державної зради.