Законопроекти вважаються відхиленими \ УНІАН

Верховна Рада відхилила проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту громадського здоров'я від шкідливого впливу тютюнового диму) (№4030а) та альтернативний до нього.

Читайте такожВ Україні 21% усіх смертей від раку спричинені курінням - лікарі (фото, відео)

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення законопроекту №4030а в першому читанні проголосували лише 157 народних депутатів із 332, зареєстрованих у сесійній залі. Також депутати не підтримали за основу законопроект, альтернативний до нього.

Відео дня

Крім того, парламент не підтримав пропозицію направити законопроекти до профільного комітету на доопрацювання або ж суб'єкту законодавчої ініціативи. Так, законопроекти вважаються відхиленими.

Законопроектом №4030а у Кодексі про адміністративні правопорушення пропонувалося встановити, що куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, - тягне за собою накладення штрафу в розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У чинному положенні кодексу визначалися заходи у вигляді попередження або накладення штрафу від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У законі "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення" пропонувалося встановити, що куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів забороняється також і у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності; у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян; у приміщеннях гуртожитків; у таксі та на вокзалах.

Також законопроектом визначалося, що сільські, селищні та міські ради в межах відповідної адміністративної території можуть постійно або тимчасово заборонити куріння тютюнових виробів у додатково визначених ними місцях.

Серед іншого, пропонувалося заборонити розміщення тютюнових виробів, упаковок тютюнових виробів та макетів тютюнових виробів у місцях роздрібної торгівлі таким чином, щоб вони були видимі поза межами місця роздрібної торгівлі або споживачам всередині місця роздрібної торгівлі, за виключенням показу штатним працівником чи власником торговельного закладу конкретного тютюнового виробу окремому споживачу старше 18 років на його вимогу.