Ілюстрація / REUTERS

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України".

Відповідна інформація розміщена на сайті парламенту України.

Документ зареєстровано сьогодні під номером 10319.

Відео дня

Суб'єкт права законодавчої ініціативи - президент України Володимир Зеленський.

Проект закону визначено президентом як невідкладний.

Читайте також"Здивований і розчарований": Парубій розповів, як Зеленський пропонує змінити виборчу систему

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом пропонується встановити вибори народних депутатів України за пропорційною виборчою системою з голосуванням за виборчі списки кандидатів у народні депутати України від партій у загальнодержавному виборчому окрузі та передбачити, що право на участь у розподілі депутатських мандатів мають всі партії, які одержали на свою підтримку не менше 3% голосів виборців.

Також передбачається "уточнити деякі проблемні положення чинного закону України "Про вибори народних депутатів України" відповідно до пропозицій Центральної виборчої комісії, зокрема, в частині більш чіткого визначення поняття "проживання в Україні", підстав і порядку утворення спеціальних виборчих дільниць, процедури оприлюднення окремих рішень щодо підготовки та проведення виборів народних депутатів України тощо".

Щодо впровадження відкритих списків у документі зазначається, що "дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та 60-денний строк для обрання нового складу парламенту не залишає шансів на впровадження цієї системи на позачергових виборах народних депутатів України".

"Впровадження відкритих списків потребує кардинальних змін у системі адміністрування виборів, зміни форми і змісту виборчих бюлетенів, роз’яснювальної роботи серед виборців щодо особливостей системи, прийняття Центральною виборчою комісією більш ніж 60 постанов, спрямованих на впровадження зазначеної системи, належної підготовки партій та кандидатів до проведення виборів за цією системою. Саме тому застосувати пропорційну систему з відкритими списками на позачергових виборах народних депутатів України, які мають відбутися упродовж 60-денного строку з дня опублікування указу президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, практично неможливо", - вважає автор законопроекту.

У документі зазначається, що саме тому ці вибори мають проводитись за однією з виборчих систем, які застосовувались на виборах в Україні раніше і які є зрозумілими для виборців та тих, хто безпосередньо організовуватиме швидкоплинний виборчий процес.

"Такою виборчою системою є пропорційна виборча система із закритими партійними списками. Її поєднання з невисоким виборчим бар’єром дасть змогу забезпечити оновлення політичних еліт, врахувати регіональні інтереси при формуванні державної політики, появу в парламенті нових партій, підвищення відповідальності партій за власні рішення та діяльність уряду, сформованого представленими в парламенті партіями. Пропорційна система із закритими загальнонаціональними списками також дасть змогу структуризувати та інституціоналізувати партійну систему, що створить належний ґрунт для подальших змін, у тому числі й у напрямі активізації внутрішньопартійної конкуренції, яку надалі стимулюватиме пропорційна система з відкритими партійними списками", - йдеться у пояснювальній записці.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 22 травня, у Верховній Раді України під номером 10317 також зареєстровано президентський законопроект "Про внесення змін до закону "Про публічні закупівлі" щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу".