За словами Клімкіна, РФ прагне погіршити позиції Зеленського у Берліні та Парижі / фото УНІАН

Російська сторона, заважаючи подальшому розведенню сил і засобів на Донбасі, намагається погіршити позиції української сторони і, зокрема, президента Володимира Зеленського перед його візитами до Німеччини та Франції.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив під час спільної прес-конференції з чинним головою ОБСЄ, міністром закордонних і європейських справ Словацької Республіки Мірославом Лайчаком.

Читайте такожКлімкін пропонує провести міжнародний аудит в ОРДЛО

Відео дня

"Ми говорили про те, яким чином російська сторона заважає подальшому розмежуванню. Ви прекрасно розумієте, що зараз відбувається. Ми домовилися про розмежування біля Станиці Луганської, але тактика російської сторони дуже зрозуміла і банальна, вона намагається погіршити позиції української сторони і, зокрема, президента Зеленського перед візитами в Берлін і Париж, щоб звинуватити, що розмежування відбувається на фоні обстрілів", - сказав Клімкін.

Він нагадав про зафіксований спостерігачами Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ обстріл, яким російські окупанти зірвали розведення сил і засобів у Станиці Луганській. "Трюки російської сторони абсолютно зрозумілі - примусити нас до прямого політичного спілкування зі своїми окупаційними адміністраціями, видавати начебто накази з двох сторін, замість того, щоб просто контролювати досягнення припинення вогню", - сказав глава МЗС.

Також Клімкін додав, що обговорив з Лайчаком важливі питання щодо безпеки та посилення СММ ОБСЄ.

Як повідомляв УНІАН, 5 червня учасники Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі домовилися оголосити з 10 червня режим тиші у Станиці Луганській.

10 червня у командуванні операції Об'єднаних сил заявили, що збройні формування РФ вкотре зірвали виконання заходів з розведення сил і засобів на ділянці "Станиця Луганська", обстрілявши розташовані неподалік позиції підрозділів сил ООС.

Зеленський відвідає з офіційним візитом Францію 17 червня, Німеччину - 18 червня.