REUTERS

Служба безпеки України уточнила інформацію щодо затримання начебто водія трейлера, на якому перевозили зенітно-ракетний комплекс «Бук», яким було збито літак Boeing Малайзійських авіаліній рейсу MH17.

Відповідна інформація була розміщена прес-центром СБУ вчора, 20 липня.

«На брифінгу було згадано про факт арешту та засудження українським судом бойовика терористичної організації «ДНР», причетного до незаконного захоплення у Донецьку в липні 2014 року трейлера. На ньому у подальшому інші особи перевозили ЗРК «Бук» територіями Луганської та Донецької областей, тимчасово непідконтрольній українській владі, з якого був збитий Боїнг-777 рейсу МН-17», — пояснили в СБУ.

Відео дня

Читайте такожCNN: Катастрофа MH17 повториться, якщо Росію не покарати зараз

Раніше керівник прес-служби СБУ Олена Гітлянська уточнила, що затриманий бойовик "ДНР" - не водій автотягача, і він нібито брав участь в транспортуванні "Бука".

Нагадаємо, як сказав заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков, Служба безпеки України нібито встановила і затримала колишнього бойовика самопроголошеної "Донецької народної республіки", причетного до транспортування зенітно-ракетного комплексу "Бук", з якого було збито літак Malaysia Airlines на Донбасі.

Він продемонстрував відео, зняте на телефон, на якому видно, як по Донецьку на автотягачу везуть ЗРК "Бук".

"Завдяки цьому відео з телефону ми встановили, кому належить цей трейлер. Ми встановили особу з числа бойовиків, яка забрала його на автопідприємстві в Донецьку. Через 3 роки нам вдалося цю особу, яка нічого не підозрювала, що ми про нього знаємо, затримати, коли він перетинав кордон на підконтрольній нам території з РФ. Ми його затримали, зараз він відбуває покарання тут, в Україні", - повідомив Маяків.

Заступник Начальника Головного слідчого управління зазначив, що досліджується ступінь причетності 150 осіб до даного злочину.

Він підкреслив, що бойовики ДНР, причетні до транспортування ЗРК "Бук", будуть засуджені в Україні за тероризм.