Наразі немає майданчику для перемовин щодо Криму / фото УНІАН

Для повернення окупованого Криму Україна повинна ініціювати новий міжнародний майданчик для переговорів, до якого можна було б залучити учасників "нормандського формату" і Будапештського меморандуму.

Читайте такожУ Зеленського допустили посилення санкцій проти причетних до будівництва Керченського мосту компаній

Про це в інтерв'ю сайту "Сьогодні" розповів представник президента в Криму Антон Кориневич.

Відео дня

Він нагадав, щодо Донбасу є "мінський процес" і "нормандський формат", навіть не зважаючи на їх низьку ефективність. Водночас щодо Криму такого майданчика, формату або платформи досі не було, а пов'язане це в першу чергу з тим, що Росія навіть відмовляється ставити це питання на обговорення.

"Думаю, рано чи пізно, краще, звичайно, рано, ми прийдемо до того, що ми повинні ініціювати міжнародний майданчик або міжнародну платформу переговорів по Криму. За участю держави-окупанта, можливо, перший час без участі держави-окупанта, але це обов'язково має бути. Тобто, як я вже сказав спочатку, нам потрібно тримати Крим на порядку денному міжнародної спільноти. Так, дуже добре мати резолюції Генасамблеї ООН по ситуації в тимчасово окупованому Криму. Так, дуже добре мати резолюції ПАРЄ та інших міжнародних організацій. Але, якщо ми можемо піти далі і на міжнародному рівні створити цей майданчик, ми готові брати активну участь в цьому. Зараз єдиного рецепту не існує. Чи буде це "Будапешт +"? Можливо. Так, тому що ці держави гарантували нашу безпеку. Чи буде це "Нормандія+"? Можливо, тому що ці держави вже включилися у вирішення ситуації по Донбасу. Плюс Туреччина, більш активна участь США. Це можна обговорювати. Однак спочатку Україні потрібно вийти з такою ініціативою", – сказав Кориневич.