Дональд Трамп / REUTERS

Американські сенатори закликали президента США Дональда Трампа не запрошувати Російську Федерацію до "Великої сімки" (G7).

Як зазначається в сюжеті ТСН, відповідного листа до Трампа підписали відомі демократи Менендез, Шумер, Рід та Ворнер.

Читайте такожКлімкін: лідери країн G7 втратили солідарність у своєму ставленні до РФ

У зверненні вони зауважили, що Росія не має працюючих демократичних інститутів, а також економічної спроможності долучитися до "Великої cімки", звідки її вигнали за анексію Криму в 2014 році.

Сенатори нагадали президенту, що відтоді Кремль не раз відкрито нехтував міжнародними нормами: намагався втручатися в американські президентські вибори та вибори європейських країн, влаштовував хімічну атаку в Британії, продовжує окупацію грузинських та українських територій, відкрито підтримує авторитарні режими Чавеса у Венесуелі та Асада в Сирії, а також переслідує власну опозицію.

З огляду на все це, наголосили сенатори, за жодних обставин не можна запрошувати Путіна на зустріч країн "Великої сімки", доки Росія не почне демонструвати іншу поведінку і на своїй території, і за кордоном.

Як повідомляв УНІАН, 20 серпня 2019 року президент США Дональд Трамп заявив, що підтримав би повернення Росії до складу G7. Формат "Великої вісімки" в 2014 році було трансформовано у "Велику сімку" через окупацію Росією Криму й дестабілізацію ситуації на Донбасі.

Згодом Трамп також зазначив, що не виключає можливості запрошення президента Росії Володимира Путіна наступного року на саміт "Великої сімки" у США.