REUTERS

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що притягнення президента РФ Володимира Путіна до відповідальності за фінансування Росією тероризму в Україні можливе не в близькій перспективі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль сказала на брифінгу в Києві.

Читайте такожСуд ООН розгляне по суті позов України проти Росії у 2020 році

Відео дня

На запитання, наскільки реальним є те, що Путін понесе відповідальність за порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, вона відповіла: "В нашому позові фігурують, наскільки я пам'ятаю, Шойгу, Жириновський, Міронов, Зюганов. Що стосується пана Путіна, я думаю, що це можливо, але не в близькій перспективі".

За словами Зеркаль, тим російським високопосадовцям, які фігурують в позові, загрожують "відповідальність і ганьба" і "фактично визнання їхньої провини як людей, задіяних у фінансуванні тероризму".

"Можливо, це не доволі жорстко. Ми всі хотіли, щоб вони відповідали і всі були... у Гаазькому трибуналі, але, знаєте, в історії трапляються різні події, і ми не знаємо, що буде через 5 років, тому можливо, що вони також опиняться коли-небудь і в Міжнародному кримінальному суді", - заявила Зеркаль.

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада Міжнародний суд ООН вирішив, що має юрисдикцію розглядати позов України до Росії через фінансування нею тероризму на Донбасі, відповідно до Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, а також через порушення прав кримських татар і українців в окупованому Криму - відповідно до Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Зокрема суд відхилив попередні заперечення РФ за позовом.

Тепер суд має розпочати розгляд позову України по суті. Зеркаль прогнозувала, що до Різдвяних канікул суд вирішить всі процедурні моменти щодо розгляду справи по суті.