Фото: REUTERS

Росія порушила основний принцип Конвенції та міжнародного права, коли захопила у жовтні 2018 року три українські військові кораблі та членів їхніх екіпажів. Такі дії були засуджені міжнародною спільнотою.

Про це під час слухань у суді ООН розповіла заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

Читайте такожРосія протягом року повинна відповісти на позов України – суд ООН

Зеркаль нагадала, що, після безрезультатних зусиль змусити Росію звільнити судна й моряків, Україна розпочала арбітражне провадження відповідно до Конвенції ООН з морського права.

«Росія не виконала наказ Трибуналу. Натомість Росія тримала членів екіпажів суден ще чотири місяці, перш ніж остаточно звільнити їх у вересні. Навіть сьогодні Росія не виконала наказу ITLOS, оскільки вона поставила умови звільнення членів екіпажів суден», – наголосила дипломат.

Зеркаль зауважила, що Росія не виконала Наказ навіть після передачі суден три дні тому.

«Це пов’язано з тим, що перш ніж звільнити судна, в порушення Наказу ITLOS, Росія вилучила з суден зброю, комунікаційне обладнання, документи тощо. Все це залишається в Росії», – пояснила вона.

«Крім того, сьогодні Росія продовжує порушувати UNCLOS. Росія продовжує заперечувати імунітет членів екіпажів наших суден і продовжує їх кримінальне переслідування за ті дії, які вони здійснювали під час перебування на борту українських військово-морських суден. І вона продовжує відмовлятись від повернення в Україну комунікаційної техніки, яка потребує захисту, та інших матеріалів, вилучених із суден. Для того, щоб покласти край цьому триваючому порушенню UNCLOS, Україна має право на остаточне, обов'язкове рішення про те, що Росія порушила статті 32, 58, 95 та 96 Конвенції», – підсумувала Зеркаль.

Як повідомляв УНІАН, Арбітражний трибунал у Гаазі 21 листопада заслухав позиції України та Росії щодо процесуальних аспектів подальшого розвитку справи щодо імунітету 3 українських військових кораблів.