Голова МЗС Вадим Пристайко / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко висловлює переконання, що Росія перебуває лише у процесі, аби зрозуміти "червоні лінії", які Україна ніколи не перейде.

Про це Пристайко сказав в інтерв’ю УНІАН.

"Я не думаю, що Росія зрозуміла, що є "червоні лінії", які Україна ніколи не перейде. Я думаю, що російська сторона намагається це зрозуміти зараз, і це процес. Тому що, якби вона зрозуміла, то і риторика б розмов, і результати були б трошки інші. На сьогоднішній момент те, що я спостерігаю, що російська сторона залишається на тих самих позиціях, які я бачив всі умовно п’ять з половиною років", - наголосив Пристайко.

Відео дня

Голова МЗС зазначив, що в Україні сподівались, що "російська сторона зрозуміє цивілізований тиск, до якого вдалися Європейський Союз і наші партнери", а саме - санкційний тиск.

"Очевидно, що російська сторона поки на сьогодні демонструє, що політичних змін вона не очікує. Тобто, вона не готова до цих змін", - вважає міністр.

Читайте такожПристайко: Україна готова на серйозні компроміси під час обміну утримуваними особами задля повернення максимальної кількості українців

Повний текст інтерв'ю буде опубліковано на сайті УНІАН.

Як повідомляв УНІАН, 10 грудня після саміту лідерів "нормандської четвірки" у Парижі президент України Володимир Зеленський окреслив свої "червоні лінії", які ніколи не перетне.

Зокрема, йдеться про неможливість федералізації, впливу на вектор руху країни та компроміс в обмін на території України.

"Перше - це неможливість федералізації, Україна – це унітарна держава – це незмінна стаття Конституції України та непорушний принцип існування держави", - наголосив він.

"Другий – неможливість будь-кого вчиняти будь-який вплив на вектор руху та розвитку України. Україна – незалежна, самостійна, демократична держава, вектор розвитку якої завжди обиратиме виключно народ України", - додав Зеленський.

"Третє – неможливість компромісів із урегулювання ситуації на сході Україні через поступки Україною територіями в межах міжнародно визначених кордонів. Для кожного українця і Донбас і Крим – це Україна", - зауважив глава держави.

Зеленський додав, що під час зустрічі в "нормандському форматі" від імені усього українського народу зауважив, що українці мають заслужене право не вірити словам та обіцянкам. "Ми маємо дійсно надію на дотримання усіх домовленостей, але маємо і чітке розуміння, що лише конкретні дії будуть підтвердженням готовності усіх до забезпечення миру. Ми зі свого боку готові до виконання домовленостей, але це дорога з двостороннім рухом", - резюмував президент.