Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський окреслив низку принципів, які він ніколи не порушить на посаді: неможливість федералізації, впливу на вектор руху країни та компроміс в обмін на території України.

Про це він повідомив на спільній прес-конференції з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Російської Федерації Володимиром Путіним за результатами саміту в «нормандському форматі» в Парижі.

Читайте такожЗеленський: сьогодні я безліч разів казав про необхідність вивести з Донбасу усі іноземні збройні формування

«Є багато питань, які нам сьогодні не вдалося, на жаль, вирішити і потрібно обов’язково це зробити в майбутньому. Впевнений, що ми обов’язково це зробимо разом», - заявив він.

В той же час Зеленський окреслив низку принципів, які він ніколи не порушить як президент України і з якими ніколи не погодиться український народ. «Перше – це неможливість федералізації, Україна – це унітарна держава – це незмінна стаття Конституції України та непорушний принцип існування держави», - наголосив він.

«Другий – неможливість будь-кого вчиняти будь-який вплив на вектор руху та розвитку України. Україна – незалежна, самостійна, демократична держава, вектор розвитку якої завжди обиратиме виключно народ України», - додав Зеленський.

«Третє – неможливість компромісів із урегулювання ситуації на сході Україні через поступки Україною територіями в межах міжнародно визначених кордонів. Для кожного українця і Донбас і Крим – це Україна», - зауважив глава держави.

Він відзначив, що сьогодні під час зустрічі в «нормандському форматі» від імені усього українського народу зауважив, що українці мають заслужене право не вірити словам та обіцянкам. «Ми маємо дійсно надію на дотримання усіх домовленостей, але маємо і чітке розуміння, що лише конкретні дії будуть підтвердженням готовності усіх до забезпечення миру. Ми зі свого боку готові до виконання домовленостей, але це дорога з двостороннім рухом», - резюмував президент.